Leiden,
27
juli
2017
|
09:33
Europe/Amsterdam

50 schrijvers zetten zich in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan

De stichting ‘Goed doen voor een ander’ zet zich in om eenzaamheid onder ouderen draaglijker te maken. Dit doen de aangesloten vrijwilligers onder andere met ‘Koffieschenk Buurtprojecten’ in verzorgingshuizen. Uit de gesprekken die zij hierbij voeren met ouderen, blijkt dat deze ons veel kunnen leren en dus nog een belangrijke maatschappelijke rol kunnen vervullen. Schrijvers uit heel Nederland willen hieraan hun bijdrage leveren en gaan over dit thema het boek ‘Wat kan ik van u leren?’ schrijven. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de Koffieschenk Buurtprojecten.

Nederlanders doneren vier uur van hun leven

Vanuit de behoefte om goed te doen voor een ander, begon oprichter Edward Molkenboer jaren geleden al met koffieschenken bij ouderen in verzorgingshuizen. Nadat hij hierover schreef op social media, bleek uit reacties dat er ook landelijk behoefte was aan dit soort initiatieven. Daarop ontstond het idee om alle mensen in Nederland te vragen om slechts vier uur van hun leven te doneren. Twee maal twee uur koffiedrinken met eenzame ouderen: de eerste keer alleen en de tweede keer samen met een vriend(in). Als in een ‘estafette’ neemt deze vriend(in) het vervolgens over, om de tweede keer ook weer een vriend(in) mee te nemen, enz., enz. Zo neemt het aantal vrijwilligers snel toe, waardoor meer eenzame ouderen bezocht kunnen worden.

Inzichten voor ons eigen leven

“Tijdens het koffieschenken komen de mooiste verhalen naar boven. Verhalen van onschatbare waarde, die inzichten bieden voor ons eigen leven”, vertelt Molkenboer. In februari van dit jaar plaatste hij daarom een oproep waarin hij zocht naar mensen die daarover zouden willen schrijven. Uit de vele reacties selecteerde hij een aantal schrijvers. Deze hebben allemaal één werktitel meegekregen: ‘Wat kan ik van u leren?’. Dit wordt tevens de titel van het boek. Het wordt een verhalenbundel met 50 levenswijsheden, geschreven door 50 schrijvers, geïllustreerd door 50 fotografen en vormgevers. Een inspirerend naslagwerk, om aandacht te vragen voor de Koffieschenk Buurtprojecten. Ook koffieschenken in uw eigen buurt? Aanmelden kan via www.koffieschenken.nl.

Het boek ‘Wat kan ik van u leren?’ verschijnt op 13 december 2017 en wordt in eigen beheer door de stichting uitgegeven.

Noot voor de redactie

Contact voor de pers

Perlita Fränkel, perlita@mcspr.nl, tel. 023 562 82 08