23
april
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Akamai: aantal DDoS-aanvallen wereldwijd meer dan 200% gestegen

akamai

  • Rapport biedt voor het eerst inzicht in DDoS-aanvallen en de verdeling van getroffen marktsectoren
  • Nederland heeft laagste pieksnelheden voor mobiel internet in Europa
  • Nederland wereldwijd derde met breedbandpenetratie (82%) en zesde met gemiddelde internetsnelheden: 8,6 Mbps
  • Wereldwijde gemiddelde pieksnelheden 35% hoger dan een jaar geleden
  • Bijna 700 miljoen unieke IP-adressen maakten verbinding met het Akamai Intelligent Platform: 13% meer dan een jaar eerder

Akamai Technologies, leverancier van technologieën die het web versnellen en beveiligen, heeft zijn ‘State of the Internet‘-rapport over het vierde kwartaal van 2012 gepubliceerd. Uit het rapport blijkt dat het aantal DDoS aanvallen wereldwijd blijft toenemen. In het vierde kwartaal van 2012 gebeurde dit met maar liefst 200%. Verder laat het rapport zien dat de gemeten snelheid van mobiel internet in Nederland sterk achter blijft ten opzichte van andere Europese landen. De door Akamai gemeten mobiele pieksnelheden zijn de laagste in Europa. Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken. Het is de twintigste keer dat Akamai dit kwartaalrapport publiceert: de statistieken geven een uiterst gedetailleerd beeld van de ontwikkeling van het internet.

DDoS-aanvallen: +200%

Akamai infographic State of the Internet Q4 2012

Akamai infographic State of the Internet Q4 2012

Voor het eerst geeft dit rapport inzicht in Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS), zoals gemeld door klanten van Akamai. Over het hele jaar 2012 werden er in totaal wereldwijd 768 DDoS-aanvallen gemeld en dat is ruim 200% meer dan in 2011. Verdeeld naar sectoren waren handelsbedrijven het populairst: 35% van de aanvallen was hier op gericht. Goede tweede was media en entertainment (22%), gevolgd door bedrijven inclusief banken (20%), high-tech (14%) en overheid (9%). Opmerkelijk is nog dat deze 768 aanvallen door 413 organisaties werden gemeld. Gemiddeld zijn zij dus meer dan eens per jaar slachtoffer van een cyberaanval – en sommige zelfs veel meer, aldus Akamai.

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar Intelligent Platform geplaatst, waarmee aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Bij dit laatste moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land aan aanval kan uitvoeren. Met andere woorden: het land van herkomst van een aanval is niet altijd met zekerheid vast te stellen.

Niettemin kwam in het vierde kwartaal van 2012 41% van de internetaanvallen uit China, op ruime afstand gevolgd door de Verenigde Staten met 10%. In Europa kwamen de meeste aanvallen uit Roemenië, dat met 2,8% aanvalsverkeer wereldwijd op de zevende plaats staat. Ook waren aanvallers actief in Italië (1,6% van al het aanvalsverkeer, goed voor een negende plaats wereldwijd) en Hongarije (1,4%, tiende plaats wereldwijd).

De populairste doelwitten waren poort 445 (Microsoft-DS), dat in 29% van de gevallen doelwit was. Telnet-poort 23 was opnieuw tweede, met 7,2%.

Mobiele datasnelheden

Het rapport van Akamai geeft ook inzicht in de gemiddelde en pieksnelheden van mobiele netwerken. De gemeten netwerken zijn geanonimiseerd en voor Nederland komen twee mobiele aanbieders in de lijst voor, aangeduid met NL-1 en NL-2. NL-1 blijkt de snelste met een gemiddelde datasnelheid van 2034 Kbps en een pieksnelheid van 5073 Kbps. NL-2 biedt respectievelijk 1638 en 4174 Kbps. Opmerkelijk is dat de verschillen tussen landen groot zijn. Zo biedt de Franse mobiele aanbieder FR-2 topsnelheden van 10195 Kbps en de Duitse aanbieder DE-2 een topsnelheid van maar liefst 26244 Kbps. In een lijst met Europese landen plus Rusland, Oekraïne en Israël zijn de pieksnelheden van de twee Nederlandse mobiele aanbieders de laagste.

Apparatuur voorzien van Android Webkit maakte 35,3% uit van alle apparaten die via een mobiel netwerk verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform, gevolgd door Apple Mobile Safari met 32,6%. Indien ook wifi-connecties worden meegeteld, dan verschuift deze verhouding ten gunste van Apple: nu is 58,7% van alle verzoeken afkomstig van een Apple-apparaat, versus 21,7% voor Android Webkit.

Aantal internetgebruikers blijft groeien

Wereldwijd blijft het aantal internetgebruikers toenemen. In het vierde kwartaal van 2012 telde Akamai 700 miljoen unieke IP4-adressen uit 240 landen of regio’s die verbinding maakten met het Akamai Intelligent Platform. Dit is een toename van 13% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Omdat een enkel IP-adres in bepaalde gevallen meerdere personen kan bedienen, schat Akamai het totale aantal unieke webgebruikers in de onderzochte periode op ruim boven het miljard.

Breedband

In Europa blijven Zwitserland en Nederland aan kop op het gebied van breedbandverbindingen (gedefinieerd als sneller dan 4 Mbps). In beide landen is 82% van de aansluitingen een breedbandverbinding. Wereldwijd bezetten zij hiermee respectievelijk de tweede en derde plaats. Wereldwijde koploper is Zuid-Korea, waar 86% van de verbindingen breedbandig is. België bezet met 71% de negende plek in dit klassement. Wereldwijde was 42% van de aansluitingen in het vierde kwartaal van 2012 een breedbandverbinding.

Snel breedband

Over de hele wereld valt inmiddels 11% van de internetverbindingen onder de noemer ‘snel breedband’, door Akamai gedefinieerd als 10 Mbps of meer. Dit betekent een groei van 31% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland is één op de vijf (21%) verbindingen sneller dan 10 Mbps, een groei van 1,1% ten opzichte van een jaar eerder. Ons land bezet hiermee wereldwijd de zesde plek, voor Zweden, de Verenigde Staten en Finland. Koploper is opnieuw Zuid-Korea, waar één op de twee aansluitingen (49%) snel breedband is. Opmerkelijk is dat de groei in de VS ten opzichte van een jaar eerder maar liefst 90% bedraagt, een teken dat daar hard aan de weg wordt getimmerd om snel breedband uit te rollen.

Gemiddelde verbindingssnelheid

Uit de cijfers van Akamai kunnen ook de gemiddelde verbindingssnelheden per land worden afgeleid. In Nederland kwam dit over de onderzochte periode uit op 8,6 Mbps en dat is 3,3% sneller ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wereldwijd bezet Nederland hiermee de zesde plaats. Ter vergelijking: in België is de gemiddelde verbindingssnelheid 6,7 Mbps (14e plaats wereldwijd), in het Verenigd Koninkrijk 6,5 Mbps (18e), in Duitsland 6,0 Mbps (19e) en in Frankrijk 4,8 Mbps (36e).

Her Akamai-rapport State of the Internet Q4 2013 is te vinden op http://www.akamai.com/stateoftheinternet.

Illustraties en grafieken zijn te downloaden van http://wwwns.akamai.com/soti/soti_q412_figures.zip

Over Akamai

Akamai levert oplossingen waarmee organisaties hun content overal veilig en snel aan gebruikers kunnen aanbieden, geoptimaliseerd voor ieder device. De kern van de Akamai-oplossingen is het Akamai Intelligent Platform: een intelligent wereldwijd netwerk met een zeer hoge snelheid en betrouwbaarheid. Met behulp van dit platform kunnen organisaties optimaal inspelen op de vier belangrijkste trends die de markt op dit moment bepalen: mobiel, media, de cloud en beveiliging. Elk van deze trends kent zijn eigen uitdagingen en kansen voor organisaties. Het Akamai-platform biedt één geïntegreerde oplossing waarmee klanten deze uitdagingen kunnen aangaan om kansen met succes te benutten. Meer informatie over hoe Akamai het tempo van innovatie in een ‘hyperconnected’ wereld versnelt, is te vinden op: www.akamai.nl, of blogs.akamai.com.

Contactpersonen voor de pers

MCS, Akamai Persdesk, tel. 023 – 562 82 08, e-mail akamai@mcspr.nl

  • Print
  • PDF