09
oktober
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Akamai versnelt het web met Aqua Ion

 • Intelligente weboptimalisaties
 • Afgestemd op de actuele situatie van de bezoeker
 • Dynamische versnelling van webverkeer

Amsterdam, 9 oktober 2012Akamai Technologies, het leidende cloudplatform waarmee bedrijven hun bezoekers een optimale webervaring kunnen bieden, introduceert Aqua Ion. Aqua Ion bouwt voort op Akamai’s bewezen technologie om webverkeer dynamisch te versnellen en introduceert een geheel nieuwe manier om tal van optimalisaties intelligenter toe te passen, waaronder Front-End Optimization (FEO). Hiermee kunnen de verkeersstromen richting bezoeker worden afgestemd op de actuele situatie, die wordt bepaald door de specifieke combinatie van browser, apparaat, netwerk en content. Dit wordt ook wel ‘situational performance’ genoemd.

In de afgelopen vijf jaar heeft het web zich razendsnel ontwikkeld. Websites van bedrijven worden niet alleen meer bezocht via browsers op pc’s en laptops, maar steeds vaker ook via compactere tablets en smartphones. De traditionele bekabelde netwerkverbinding heeft gezelschap gekregen van diverse draadloze technologieën (2G, 3G, LTE…). Daarnaast heeft de statische website van een paar jaar geleden plaats gemaakt voor gepersonaliseerde sites met content die in hoge mate is toegesneden op iedere specifieke bezoeker. Voor webontwikkelaars en IT-afdelingen van bedrijven betekent dit dat het optimaliseren van een website voor een bepaalde bezoeker beduidend complexer is geworden. Daarbij moeten deze optimalisaties zo ontworpen zijn dat ze intelligent met elkaar samenwerken. Anders bestaat het risico dat een los samenspel van de individuele oplossingen de algehele functionaliteit in gevaar brengt.

Volgens een recent rapport van Forrester (Consulting (Shifting Performance Strategies for Mobile and Web Delivery) worstelen bedrijven om de groeiende verwachtingen ten aanzien van webresponsiviteit, ‘rich content’ en ondersteuning voor mobiele devices bij te houden. Daarnaast meldden de ruim 200 IT-professionals die aan het rapport hebben meegewerkt, dat de meeste webteams niet voldoende gebruikmaken van diensten die prestaties van hun web- en mobiele architecturen kunnen verbeteren. In plaats daarvan kiezen de meeste webteams ervoor om de capaciteit van hun interne architecturen te vergroten.

Aqua Ion
Om deze problemen effectief het hoofd te bieden heeft Akamai Aqua Ion ontwikkeld. Aqua Ion bouwt voort op het Akamai Intelligent Platform dat de prestaties van dynamische sites verbetert. De onderliggende technologieën zijn gebaseerd  op schaalbaarheid, beveiliging en betrouwbaarheid, aangevuld met optimalisaties op het gebied van versnelling, connecties en routering. Aqua Ion voegt hier krachtige nieuwe apparaat- en netwerkintelligentie aan toe om de situational performance te verbeteren. Als gevolg hiervan weet Aqua Ion de webprestaties voor iedere bezoeker te optimaliseren, gebaseerd op de specifieke combinatie van browser, apparaat, netwerk en het soort content.

Nieuwe webrealiteit
“Met Aqua Ion zetten we een grote stap vooruit door een krachtige set geïntegreerde technologieën te bieden die ontworpen zijn om de webprestaties intelligent te optimaliseren”, stelt Mike Afergan, senior vice president en general manager van de Web Experience Business Unit van Akamai. “De snelle ontwikkelingen van webtechnologie van de laatste paar jaar hebben de focus verlegd van eenvoudige sites naar zeer gepersonaliseerde ervaringen die via een veelheid van browsers, netwerken en apparaten worden ondergaan. Aqua Ion is ontwikkeld als antwoord op de performance-uitdagingen die deze nieuwe webrealiteit met zich meebrengt.”

De belangrijkste elementen van Aqua Ion zijn:

 • Front-End Optimization – Akamai’s benadering van FEO past selectieve optimalisatietechnologieën voor elke bezoeker toe, gebaseerd op een geavanceerde analyse van de webapplicatie in combinatie met realtime gegevens over de IT-omgeving van de bezoeker. Hierdoor wordt het aantal http-verzoeken en het aantal te versturen bytes teruggebracht en worden pagina’s sneller geladen.
 • Integratie derde partijen – Gebruikers verwachten steeds rijkere belevingen die gebruikmaken van content en diensten van zowel eerste als derde partijen. Deze worden in real-time in de browser bij elkaar gebracht. Aqua Ion is ontworpen om de nadelige effecten op de prestaties die in deze situaties kunnen optreden, te verzachten. Asynchrone verwerking en afhandeling dragen ertoe bij dat trage code van een derde partij de gehele gebruikersbeleving nadelig beïnvloedt.
 • Apparaatherkenning – Wanneer browsers en apparaten content laden via het Akamai Intelligent Platform, zijn sleutelgegevens van deze browsers en apparaten bekend. Aqua Ion maakt hiervan gebruik om intelligente beslissingen te nemen over hoe te reageren op een verzoek om content. Daarbij wordt rekening gehouden met schermgrootte, gps-informatie voor locatiegebaseerde diensten, Javascript-ondersteuning en meer.
 • Dynamische beeldcompressie – De mogelijkheid om het niveau van beeldcompressie af te stemmen op realtime netwerkomstandigheden zorgt ervoor dat afbeeldingen veel sneller worden geladen, ook bij ongunstige netwerkomstandigheden. Dit resulteert in een geoptimaliseerde webervaring die intelligent reageert op het netwerk en de situatie van de gebruiker.
 • Dynamische page-caching – Onderdeel van situational performance is de vereiste om snelheid te leveren wanneer de gebruiker daar om vraagt. Aqua Ion kan via het Akamai Luna Control Center geconfigureerd worden om dynamische en gepersonaliseerde content intelligent te cachen, gebaseerd op verschillende bezoekerscategorieën.
 • IPv6-ondersteuning – Aqua Ion kan de IP-verbinding dynamisch aanpassen aan het type apparaat dat om content vraagt. Hierdoor kunnen klanten websites via IPv6 aanbieden, zonder dat zij hun IPv4-infrastructuur hiervoor hoeven om te bouwen.
 • Akamai Instant – Veel variabelen beïnvloeden hoe snel – of hoe langzaam – een pagina in een browser wordt weergegeven. Akamai Instant haalt alvast de pagina’s op die zeer waarschijnlijk als volgende zullen worden bekeken. Deze analyse wordt gemaakt op basis van de geografische locatie van de gebruiker.

Beschikbaarheid
Akamai Aqua Ion is per heden beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.akamai.com/aquaion. Op woensdag 31 oktober om 17.00 uur is het mogelijk om een live webinar te volgen: ‘What’s the Situation? Delivering Quality Web Experiences in Today’s Complex Landscape’.

Over Akamai
Akamai is een leidend cloudplatform dat ondernemingen helpt om veilige, goed presterende gebruikerservaringen te bieden, overal en op elk device. Het Akamai Intelligent Platform vormt de kern van de Akamai-oplossingen en biedt een uitgebreid bereik, gekoppeld met ongeëvenaarde betrouwbaarheid, beveiliging, zichtbaarheid en expertise. Akamai neemt de complexiteit weg van het verbinden van de wereld die mobieler wordt, ondersteunt 24/7 vragen van klanten en stelt ondernemingen in staat om veilig van de cloud gebruik te maken. Meer informatie over hoe Akamai het tempo van innovatie in een ‘hyperconnected’ wereld versnelt, is te vinden op: www.akamai.nl, of blogs.akamai.com.

Contactpersonen voor de pers
MCS, Akamai Persdesk, tel. 023 – 562 82 08, e-mail akamai@mcspr.nl

 

 • Print
 • PDF