12
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Alles wordt ICT; Programmeerbare wereld biedt organisaties nieuwe kansen

VINT van Sogeti lanceert eerste uit de reeks van vier ‘Internet of Things’ rapporten


Vianen, 12 november 2013

 
Het VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti lanceert vandaag zijn eerste onderzoeksnotitie over het internet der dingen. Met dit rapport ‘Things – Internet of Business opportunities’ trapt VINT zijn vierluik af. Het koppelen van mensen en apparaten aan het internet zet de wereld van consumenten en organisaties op zijn kop. In dit eerste ‘Internet of Things’ rapport van VINT staan het effect van deze technologische ontwikkeling op organisaties en hun kansen centraal . Alles wordt ICT. Drastische vermindering van verspilling is het belangrijkste effect van ‘Internet of Things’.

In 2020 zijn 50 miljard voorwerpen verbonden aan het internet, zo wordt voorspeld. Begin dit jaar kondigde het Amerikaanse MIT aan dat 2013 het doorbraakjaar wordt voor ‘Internet of Things’, een belofte die al sinds 1999 wordt gedaan. Zo mogelijk krijgt elk mens en apparaat een zender en ontvanger waardoor alles met elkaar kan communiceren via het web. ‘Things’ zorgen voor een drastische vermindering van verspilling. Op alle niveaus; verloren tijd en aandacht, verloren energie, geld en apparaten. Deze verspilling doet zich voor bij alle betrokken partijen in onze economie. Aldus dit eerste ‘Internet of Things’ rapport.

“De kaarten zijn beter geschud dan in 1999, toen de eerste hype rondom ‘Internet of Things’ een feit was. De snelle adoptie van Social, Mobile, Analytics en Cloud (SMAC) heeft onze informatiesamenleving gerevolutioneerd en meer dan ooit klaargemaakt voor de doorbraak van intelligente dingen”, zegt Menno van Doorn, directeur van VINT en mede-auteur van dit eerste rapport. “SMAC, in combinatie met Things, zorgt voor een innovatiegolf die zijn weerga niet kent. Productieprocessen kunnen nu volledig gedigitaliseerd worden en het onderhoud van apparaten wordt veel efficiënter. Het beheer van miljoenen ‘Things’ gekoppeld aan het internet genereert veel nieuwe inzichten. Organisaties gaan voortaan volledig handelen op basis van deze nieuwe inzichten die beschikbaar komen door realtime informatie.”

Vijf ‘Internet of Things’ aanbevelingen
In het eerste rapport ‘Things – Internet of Business opportunities’ staan de kansen voor nieuwe business modellen en branche-overstijgende mogelijkheden centraal. Met dank aan cyberfysieke systemen smelten traditionele industrie en ICT-sector volledig samen. Volgens adviesbureau McKinsey groeit deze markt in 10 jaar tijd naar een omvang van 2700 tot 6200 miljard dollar. Het herkennen van kansen in organisatieprocessen en daar actief op inspelen, ziet VINT als een belangrijke taak voor de Chief Information Officer (CIO). Mogelijke complicaties zoals ontoereikende data-analyses komen ook aan bod in dit eerste ‘Internet of Things’ rapport. VINT doet tenslotte vijf strategische aanbevelingen aan de zakelijke markt. Zo is de ‘blue-ocean-strategie’ waarbij je niet langer wacht en nieuwe markten en kansen vastlegt een goed recept voor innovatie, volgens één van de vijf aanbevelingen.

Vierluik Internet of Things onderzoeksnotities
‘Things – Internet of Business Opportunities’ is het eerste rapport in de reeks van vier rapporten die VINT in het komend jaar zal lanceren. Begin 2014 verschijnt het tweede rapport dat ingaat op hoe zintuigelijke waarnemingen worden verbeterd door technologie op de huid van mensen en wat daarvan de effecten zijn op consumenten. Naar verwachting zal VINT in het voorjaar van 2014 het rapport ‘Industrieel Internet’ lanceren. In dit derde rapport wordt beschreven hoe onafhankelijke sensornetwerken huidige productieprocessen en -ketens verder digitaliseren. Het laatste rapport in deze vierluik staat in het teken van ‘Smart Cities’. Dit vierde rapport beschrijft de mogelijkheden van slimme leef- en woonomgevingen.

Menno van Doorn, Sander Duivestein, Jaap Bloem, Thomas van Manen en Erik van Ommeren zijn de auteurs van het rapport ‘Things – Internet of Business Opportunities’. Zij werken eveneens verder aan de volgende drie VINT rapporten.

Het rapport is te downloaden via http://bit.ly/1a53FkI.

Over VINT
Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti doet onderzoek naar belangrijke technologische ontwikkelingen. Afgelopen jaren heeft VINT onderzoek gedaan naar Open-Source innovatie en Crowdsourcing (2006), social media (2008), de crisis en paradigmaverschuiving (2010), het App Effect (2012) en Big Data (2013). VINT is opgericht in 1994 en heeft inmiddels ook meer dan 10 boeken en een groot aantal videoproducties gepubliceerd.

Over Sogeti Nederland B.V.
Sogeti is een vooraanstaande IT-dienstverlener actief in applicatiebeheer, management van infrastructuren en High-Tech engineering. De oplossingen van Sogeti voor mobiel werken, security, de cloud en business intelligence dragen bij aan het realiseren van de strategische doelstellingen van haar klanten in de grootzakelijke markt. Op het gebied van software testen is Sogeti marktleider zowel wereldwijd als in Nederland. Passie voor het vakmanschap zit in de genen van de 3000 Sogetisten werkzaam (dicht)bij de klant. Sogeti Nederland B.V. maakt deel uit van de wereldwijde Sogeti groep met zo’n 20.000 IT-professionals in 15 landen met meer dan 100 vestigingen in Europa, de VS en India. Meer informatie is beschikbaar op www.sogeti.nl.

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Jolanda Peek,
06-52327513.

  • Print
  • PDF