Schiphol-Rijk,
29
september
2015
|
06:00
Europe/Amsterdam

Armin van Buuren is ’s werelds ‘Most Dangerous Celebrity’ van 2015!

Nederlandse DJ verslaat Jimmy Kimmel op Intel Security’s wereldranglijst van gevaarlijke beroemdheden

Intel Security Most Dangerous Celebrities 2015
infographic
Deel deze infographic via social media of op uw site

Al twee jaar mocht Armin van Buuren zich de meest gevreesde Nederlander op het wereldwijde web noemen, maar nu is hij écht de gevaarlijkste celeb ter wereld. In de ranglijst van de meest risicovolle sterren om online naar op zoek te gaan, neemt hij de scepter over van de Amerikaanse comedian en talk show host Jimmy Kimmel, die een vrije val heeft gemaakt naar nummer 27.

Uit het Most Dangerous Celebrities-onderzoek blijkt dat met name muzikanten de neiging hebben om nieuwsgierige internetgebruikers aan steeds meer virussen en malware bloot te stellen. Armin van Buuren is de eerste DJ die zijn weg vindt naar de hoogste trap van deze wereldranglijst. Dit jaar bestaat de hele top-3 uit musici: De Amerikaanse country zanger Luke Bryan staat op nummer 2, de beroemde R&B zanger Usher staat op 3. Britney Spears, vorig jaar nog nummer 7, is met haar vierde plaats de gevaarlijkste vrouw.

In onze niet te stillen honger naar informatie over jet-set-echtscheidingen, nieuwe films, albums, populaire tv-series etc., klikken we nogal eens op links naar roddels en achterklap zonder bij de risico’s stil te staan. Cybercriminelen maken daar dankbaar gebruik van. Ze verleiden de nietsvermoedende bezoeker tot het betreden van kwaadaardige websites met malware die het op hun wachtwoorden en persoonlijke data heeft voorzien.

Mensen die op zoek zijn naar muziek om gratis te downloaden of te beluisteren lopen het grootste risico, zo blijkt. Als muziekliefhebbers hun zinnen hebben gezet op materiaal dat niet beschikbaar is via legitieme kanalen, zetten ze hun digitale leven én hun apparaten op het spel.

Bijna één op de vijf zoekresultaten naar Armin van Buuren is een link naar een kwaadaardige site

Het onderzoek van Intel Security laat zien dat het intypen van ‘Armin van Buuren’ gevolgd door 'free MP4, 'HD downloads 'of 'torrent' in het invoerveld van de zoekmachine in bijna één op de vijf gevallen naar een website leidt die positief is getest op spyware, adware, spam, phishing, virussen en andere ellende. Met andere woorden: de kans dat het foute boel is, is bijna 18 procent.

De internationale top-10 van sterren met het hoogste risicopercentage ziet er dit jaar zo uit:

Plaats

Beroemdheid

Percentage

1

Armin van Buuren

17,92 %

2

Luke Bryan

17,64 %

3

Usher

16,67 %

4

Britney Spears

16,39 %

5

Jay Z

15,83 %

6

Katy Perry

14,86 %

7

Amy Schumer

14,72 %

8

Betty White

14,03 %

9

Lorde

13,61 %

10

Nina Dobrev

13,19 %

Muzikanten domineren de lijst

Zeven van de top tien plaatsen worden bezet door muzikanten, variërend van dance tot country en hip hop. Justin Bieber (Nr. 11), Rihanna (Nr. 12), Jennifer Lopez en Kenny Chesney (beide op Nr. 13), Selena Gomez (Nr. 14), Zendaya (Nr. 15), Kanye West (Nr. 16), Afrojack en Miley Cyrus (beide op Nr. 19) en Nick Jonas (Nr. 20) lopen maar een paar beats achter op de top 10 en maken de lijst van muzikanten in de top 20 compleet.

Mad for Movies

Al komen ze dit jaar niet veel voor in de top 10, beroemde acteurs blijven natuurlijk altijd erg aantrekkelijk, ook online. Zo vinden we Antonio Banderas op Nr. 14, Nicole Kidman op Nr. 15, Zac Efron op Nr. 17, Natalie Portman op Nr. 18, Sandra Bullock op Nr. 19, Jennifer Lawrence op Nr. 20, Penelope Cruz op Nr. 27 en staan Scarlett Johansson, Jessica Alba en Naomi Watts gezamenlijke op de 29ste plaats.

Funny is hot in Nederland

In de Nederlandse top-5 staat er een grappenmaker op de tweede plek, in de persoon van de onnavolgbare cabaretier Jochem Myer. Dus niet zo snel klikken als Jochem praat! Myer wordt op de voet gevolgd door de ook niet ongrappige acteur Jeroen van Koningsbrugge en funny lady Georgina Verbaan staat op de vierde plaats. Ali B, ook iemand met gevoel voor humor, maakt de Nederlandse top-5 compleet:

Plaats

Beroemdheid

Percentage

1

Armin van Buuren

17,92 %

2

Jochem Myjer

12,50%

3

Jeroen van Koningsbrugge

10,97%

4

Georgina Verbaan

10,69%

5

Ali B

10,00%

Nuttige veiligheidstips:

  • Pas op met het klikken op links van derden. Ga alleen maar naar content via de officiële websites. Voor de nieuwste aflevering van de comedy van Amy Schumer is dat bijvoorbeeld ComedyCentral.com.
  • Gebruik beveiligingssoftware die waarschuwt voor riskante sites en links vóórdat ze worden aangeklikt, want dan is het te laat. Vertrouw bij ‘breaking news’ op de officiële nieuwssites.
  • Download alleen video’s van bekende, legitieme sites. Dit zou een kwestie van gezond verstand moeten zijn, maar we kunnen het blijven herhalen: download niets van een site die u niet vertrouwt en al helemáál geen video’s. De meeste nieuwe clips zijn gewoon te vinden op officiële videosites en hoeven niet te worden gedownload.
  • Wees voorzichtig bij het zoeken naar ‘free downloads’. Dit is met stip de meest vatbare zoekterm voor het binnenhalen van virussen. Iedereen die op zoek is naar te downloaden bestanden of video’s moet bedacht zijn op het loslaten van malware of andere onveilige content op zijn computer.
  • Gebruik altijd wachtwoordbeveiliging op alle mobiele apparaten. Als u dat niet doet en u verliest uw telefoon, of hij wordt gestolen, dan heeft de ‘vinder’ onbeperkt toegang tot uw vertrouwelijke informatie online.
  • Log niet in en verstrek geen informatie. Als u een tekstbericht of e-mail ontvangt of een website bezoekt, waarbij gevraagd wordt om informatie – zoals creditcardnummer, e-mail, adres, inloggegevens van Facebook – alvorens toegang te krijgen tot het een of andere exclusieve verhaal, trap hier dan niet in. Dit is een beproefde phishing-tactiek die tot identiteitsdiefstal kan leiden.
  • Zoek online met behulp van tools als McAfee® WebAdvisor, software die u beschermt tegen kwaadaardige websites en browser exploits. Een gratis probeerversie van de software kan worden gedownload op www.mcafee.com/mcafeewebadvisor.

Meer informatie:

  • Websurfers kunnen ook de Facebookpagina van Intel Security en de website van het MCAfee Security Advice Center bezoeken om op de hoogte te blijven van de nieuwste dreigingen en tips te krijgen voor een veiliger leven online.

Onderzoeksmethodologie

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van McAfee SiteAdvisor websiteratings om het aantal riskante sites vast te stellen dat wordt gegenereerd door de zoektermen die u in de alinea hieronder kunt lezen, alsmede het risicopercentage dat aan de beroemdheid in kwestie kleeft. McAfee SiteAdvisor-technologie beschermt gebruikers tegen schadelijke websites en browser exploits. De SiteAdvisor-technologie test en beoordeelt bijna iedere internetsite die hij vindt en gebruikt rode, gele en groene iconen om het risiconiveau van de website aan te geven. Ratings worden gedaan met behulp van geavanceerde en gepatenteerde technologie om op Internet Explorer, Chrome, Safari en Firefox geautomatiseerde websitetests uit te voeren.

De termen ‘Armin van Buuren’, ‘Armin van Buuren HD downloads’, ‘Armin van Buuren free MP4’ en ‘Armin van Buuren torrent’ werden gebruikt om te zoeken naar Armin van Buuren, en soortgelijke termen werden gebruikt voor de andere beroemdheden op de lijst. De resultaten drukken het risicopercentage op onlinedreigingen uit bij het aanklikken van de zoekresultaten. Fans die op risicovol geachte sites klikken en bestanden – zoals foto’s en video’s – van die sites downloaden, lopen grote kans virussen en malware binnen te halen.

Over Intel Security
McAfee is nu onderdeel van Intel Security. Met zijn Security Connected-strategie, innovatieve benadering van beveiliging die door hardware wordt ondersteund en Global Threat Intelligence, focust Intel Security zich op het ontwikkelen van proactieve, bewezen beveiligingsoplossingen en -diensten die systemen, netwerken en mobiele toestellen van bedrijven en eindgebruikers over de hele wereld beschermen. Intel Security combineert de ervaring en expertise van McAfee met de innovatiekracht en bewezen prestaties van Intel om van beveiliging een essentieel onderdeel van iedere architectuur en ieder automatiseringsplatform te maken. Het is de missie van Intel Security om iedereen het vertrouwen te schenken om veilig te leven en te werken in een digitale wereld. Kijk voor meer informatie op www.intelsecurity.com.

Geen computersysteem kan 100% beveiligd zijn.

Contactpersonen voor de pers
MCS PR, Intel Security Persdesk, e-mail intelsecurity@mcspr.nl, tel. 023 - 562 8208.

OPMERKING: Intel en het Intel logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. McAfee, McAfee LiveSafe en het McAfee logo zijn gedeponeerde handelsmerken van McAfee Inc. of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen.

* Alle andere gedeponeerde en niet-gedeponeerde handelsmerken in dit document zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren.

© 2015 Intel Corporation