01
oktober
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Armin van Buuren is weer nummer één

De dj is de gevaarlijkste Nederlander online volgens McAfee; internationaal staat hij op de tweede plaats

Schiphol-Rijk, 1 oktober 2014 Voor het tweede jaar op rij mag dj Armin van Buuren zich de gevaarlijkste Nederlander op internet noemen. En niet alleen dat: internationaal hoeft hij alleen komediant en talkshowgastheer Jimmy Kimmel voor zich te dulden. Dit blijkt uit de zoektocht naar de ‘most dangerous celebrity’ die McAfee alweer voor de achtste keer ondernam.

De gevaren van internet zijn onlangs ook voor de sterren zélf pijnlijk duidelijk geworden, nadat een hacker een aanzienlijke hoeveelheid intieme privéfoto’s van vrouwelijke beroemdheden buitmaakte. Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar manieren om misbruik te maken van de fascinatie die wij ‘gewone mensen’ met celebrities hebben. Onder valse voorwendselen worden we naar sites gelokt die zijn afgeladen met malware, klaar om ons wachtwoorden en persoonlijke gegevens te ontfutselen.

“De meeste mensen zijn zich totaal niet bewust van de veiligheidsrisico’s die ze lopen bij het zoeken naar foto’s, video’s en andere digitale hebbedingetjes van beroemdheden,” zegt Martin Pivetta, Product Manager

Consumer Mobile & Small Business bij McAfee. “Cybercriminelen maken gretig misbruik van de honger naar nieuwtjes over supersterren. De nietsvermoedende surfer wordt met vage beloftes naar onveilige sites geleid, met desastreuze gevolgen voor computer en privacy.”

Malware en muziek
Wat meteen opvalt in het Nederlandse lijstje is dat er in de top zeven alleen maar muzikanten te vinden zijn – Waylon en Ilse de Lange staan voor de gelegenheid weer een keertje vlak bij elkaar, op nummer vier en vijf – én dat Armin van Buuren bepaald niet de enige dj is voor wie we op moeten passen. Hij wordt in de hoogste regionen vergezeld van maar liefst vier collega’s: Tiësto, Nicky Romero, Martin Garrix en Hardwell.

Al deze virtuoze plaatjesdraaiers vormen een gevaar als je op het wereldwijde web naar ze op zoek gaat, en dat zal met het Amsterdam Dance Event voor de deur alleen maar erger worden. Op dit evenement komen de allergrootste namen uit de wereldwijde dancescene bij elkaar en wordt de beste dj van het jaar bekendgemaakt. Vorig jaar was dat Hardwell, met Armin van Buuren als goede tweede. Met dit muzikale lijstje moeten alle danceliefhebbers extra oppassen, want ook cybercriminelen zullen op dit evenement voorbereid zijn.

Kans op ellende met Armin: bijna één op vijf
Met zoekresultaten als “Armin van Buuren downloads” en “Armin van Buuren mp4” loop je een flink risico om op kwaadwillende sites te belanden, waar je het downloaden van video’s, muziekbestanden en foto’s moet bekopen met virussen, spyware, adware, spam, phishing en andere ellende. Het onderzoek van McAfee laat zien dat je als internetter met zoeken naar de dj een kans van 19,33 procent hebt om in een verkeerde virtuele buurt terecht te komen. Vorig jaar was dat nog 15,5 procent, genoeg om het lijstje van Nederlanders aan te voeren, maar nu telt hij ook internationaal écht mee. Met 19,38 procent blijft Jimmy Kimmel hem op een haar na voor.

In het onderzoek wordt gebruikgemaakt van de siteratings van McAfee® SiteAdvisor®. Dit programma beoordeelt welke sites riskant zijn en berekent risicopercentages op grond van bepaalde zoekopdrachten. Zo ziet de Nederlandse top zeven eruit:

1 Armin van Buuren 19,33 %
2 Tiësto 13,52 %
3 Nicky Romero 10,93 %
4 Waylon 10,83 %
5 Ilse de Lange 10,46 %
6 Martin Garrix 10 %
7 Hardwell 9,35%

 

En dit is de internationale lijst:

1 Jimmy Kimmel 19,38 %
2 Armin van Buuren 19,33 %
3 Ciara 19,31 %
4 Flo Rida 18,89 %
5 Bruce Springsteen 18,82 %
6 Blake Shelton 18,47 %
7 Britney Spears 18,19 %

 

De opmerkelijkste resultaten:

 • Mannen wáren minder gevaarlijk dan vrouwen. Nederland kende al langer een paar gevaarlijke mannen in de top, maar internationaal waren het altijd vrouwen die het op het gebied van risico’s online voor het zeggen hadden, zoals Lily Collins, Avril Lavigne en Sandra Bullock de top drie vormden in 2013. Nu staat er zelfs op nummer één een man, gevolgd door onze eigen Armin.
 • Niet alleen Nederlandse muzikanten zijn gevaarlijk: internationaal scoren Ciara, rapper Flo Rida, Bruce Springsteen, countryzanger Blake Shelton en Britney Spears risicotechnisch een hit. (In de top tien staan ook nog Jon Bon Jovi en Christina Aguilera.)
 • Het lijstje wordt in Nederland gedomineerd door dj’s, maar op internationaal niveau heeft Armin van Buuren van zijn collega dj’s voorlopig geen concurrentie te duchten (als het om internetgevaren gaat).
 • Waar zijn de Kardashians gebleven? Vorig jaar stonden ze nog aan de top, nu zijn ze blijkbaar niet meer zo interessant.

Veiligheidstips:

 • Pas op voor sites die u vragen video’s te downloaden voordat u ze kunt bekijken. Het is beter om voor gestreamde video’s te kiezen of te downloaden van gevestigde websites, zoals die van de publieke en commerciële omroepen.
 • ‘Gratis downloads’ en ‘Free downloads’ zijn de meest virusgevoelige zoektermen. Bij het downloaden van bestanden loopt u gevaar om uw computer met malware te besmetten.
 • Bescherm smartphones en andere draagbare apparaten altijd met een wachtwoord, om te voorkomen dat uw gegevens bij verlies of diefstal op straat komen te liggen.
 • Gevestigde nieuwssites proberen u niet te verleiden met ‘exclusief nieuws’, om de simpele reden dat zulk nieuws er meestal helemaal niet is. Beperk u bij ‘breaking news’ tot nieuwssites die u al kent, maar blijf voorzichtig: ook vertrouwde sites kunnen aan hackers ten prooi vallen.
 • Download nooit video’s van verdachte sites. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het kan toch niet vaak genoeg worden herhaald: download niets van een site die u niet vertrouwt en al helemáál geen videobestanden. De nieuwsclips die u wilt zien zijn ook gemakkelijk op de officiële videosites te vinden, dus u hoeft er niets voor te downloaden. Als een website zegt dat u een exclusief filmpje kunt downloaden: niet doen!
 • Als u een bericht krijgt of op een website terechtkomt waar gevraagd wordt naar creditcardgegevens, e-mailadres, thuisadres, aanmeldgegevens van Facebook of iets anders om toegang te krijgen tot een exclusief nieuwsverhaal, geef hier dan niet aan toe. Dergelijke verzoeken zijn een beproefde phishing-techniek met identiteitsdiefstal als doel.
 • Als er bij u thuis regelmatig wordt gezocht naar belangrijke gebeurtenissen en beroemdheden in het nieuws, zorg dan voor deugdelijke bescherming van ál uw pc’s, macs, tablets en/of smartphones, bijvoorbeeld McAfee LiveSafe™. Hier zit ook software in die malware herkent, McAfee® Mobile Security.
 • Een gratis versie van de SiteAdvisor-software kan worden gedownload op www.siteadvisor.com.

Hier vindt u meer informatie:

 • Ga voor meer informatie over het onderzoek naar de gevaren van beroemdheden op internet naar:

o    Webpagina – www.mcafee.com/most-dangerous-celebrities

o    Blog – https://blogs.mcafee.com/consumer/riskyceleb

o    Persbericht –http://www.mcafee.com/us/about/news/2013/q3/20130917-01.aspx

o    Twitter – volg @McAfeeConsumer voor veiligheidstips en updates. Gebruik de hashtag #RiskyCeleb om mee te praten over de gevaarlijkste celebrities van 2014.

Op McAfee Security Advice Center en www.facebook.com/mcafee staat meer informatie over de laatste dreigingen en er staan tips voor veilig surfen.

Over McAfee
McAfee, een dochteronderneming van Intel Corporation, zorgt ervoor dat ondernemingen, de public sector en consumenten veilig de voordelen van internet kunnen benutten. Het bedrijf levert proactieve en bewezen beveiligingsoplossingen en -diensten voor systemen, netwerken en mobiele apparaten over de hele wereld. Met zijn Security Connected-strategie, innovatieve benadering van met hardware versterkte beveiliging en unieke Global Threat Intelligence-netwerk, is McAfee volledig op gericht op de beveiliging van zijn klanten. Kijk voor meer informatie op www.mcafee.nl.

Contactpersonen voor de pers
MCS, McAfee Persdesk, e-mail mcafee@mcspr.nl, tel. 023 – 562 8208.

 • Print
 • PDF