Hasselt,
03
mei
2016
|
14:03
Europe/Amsterdam

Cegeka groeit met 31 procent in 2015

Cegeka Groep heeft zijn boekjaar 2015 afgesloten met een indrukwekkende omzetgroei van 31 procent. De IT-dienstverlener heeft een omzet bereikt van €369 miljoen. De winst voor belastingen groeide met 23 procent tot een gezonde 6 procent van de omzet. Voor het boekjaar 2016 is Cegeka even ambitieus. De groep wil zijn investeringen in het nieuwe datacenter in Geleen en overnames in de Duitstalige landen te gelde maken. In lijn met de nieuwe strategie werden er in de groep drie nieuwe country managers en twee nieuwe divisiedirecteuren aangesteld.

Cegeka groeide voor het twaalfde achtereenvolgende jaar. Inclusief de orders in uitvoering behaalde Cegeka in 2015 een omzet van €368,32 miljoen. Dat is 31 procent meer dan de €280,44 miljoen euro omzet in 2014. Daarmee verdubbelt de omzetgroei in vergelijking met het voorgaande boekjaar (17 procent).

“We behalen prima resultaten en in dit tempo evolueren we snel tot een middelgrote Europese dienstverlener”, zegt CEO André Knaepen. “Onze groei betekent echter niet dat we afstappen van onze roots. We hebben altijd de reputatie gehad dicht bij onze klanten te staan, en dat willen we zo houden. We hebben brede schouders voor grote projecten of klanten, maar zijn nog erg wendbaar om sneller te kunnen schakelen voor kleinere projecten. Proactief meedenken met klanten en snel met waardevolle oplossingen komen, zijn vaste waarden in ons credo.”

Combinatie van autonome groei en acquisities

De groei is grotendeels (22 procent) te danken aan de overname van Brain Force eind 2014. Die overname werd in de geconsolideerde cijfers van 2014 nog maar voor drie maanden meegerekend, maar telt nu voor het volledige boekjaar mee. Ook de overname van het Gentse Edan Business Solutions draagt bij aan de omzet. Die acquisitie werd afgerond in juli 2015 en wordt dus voor zes maanden meegerekend.

De overige 9 procent groei werd organisch gerealiseerd, mooi verspreid over alle diensten van de groep: professional services, infrastructuur, en software. De joint venture cegeka-dsa in Nederland plukte de vruchten van haar investeringen en noteerde een winststijging van maar liefst 55 procent. In Franstalig België bevestigde dochteronderneming NSI Group haar sterke jaar 2014 met een omzet van bijna €42 miljoen en een winststijging van 18 procent.

Groei operationeel resultaat én sterke investeringen

De operationele marge groeide met 18 procent tot 23 miljoen euro, maar zakt procentueel met 0,7 procentpunt tot 6,3 procent in vergelijking met 2014. Cegeka investeerde fors in innovatie en verdere internationalisering. Het nieuwe datacenter in het Nederlandse Geleen was goed voor een investering van bijna €15 miljoen. Verder investeerde Cegeka in Microsoft-cloudinfrastructuur en de acquisitie van ERP-specialist Edan Business Solutions.

André Knaepen zet de Europese ambitie in 2016 kracht bij: “We speuren enerzijds de markt af naar gerichte acquisities in landen waar we reeds actief zijn. Zo namen we begin maart 2016 nog het Oostenrijkse DanubeIT over, waarmee we sterker staan in de Duitstalige landen. Anderzijds blijven we ook verder investeren in niche-oplossingen zoals blockchain, dé financiële oplossing van de toekomst, en ons kenniscentrum voor de voedingsindustrie. Met die oplossingen en onze bestaande portfolio zijn we klaar om verder te groeien”.

Drie nieuwe country managers worden lokaal gezicht voor de klanten

Cegeka kiest er resoluut voor om zijn klanten centraal te plaatsen. Met sterke country managers creëert Cegeka in elk land een duidelijk aanspreekpunt en een lokaal gezicht voor de klanten.

In zijn thuismarkt heeft Cegeka Marc De Groote aangesteld als algemeen directeur voor België. Zander Colaers, de huidige COO van de infrastructuurcluster, is de nieuwe algemeen directeur van Cegeka Nederland. Colaers is sinds 2008 aan de slag bij Cegeka in België en heeft daarvoor ruim tien jaar in Nederland gewerkt.

Hij vervangt Marco Witteveen, die directeur Finance Solutions wordt op het niveau van de Groep. Witteveen, die uit de bankensector komt, zal onder meer werk maken van de ontwikkeling en commercialisatie van Cegeka’s Blockchain-diensten.

Erwin Nouwen, verantwoordelijk voor professional services in België, wordt op groepsniveau operationeel directeur voor diezelfde professional services en voor shared delivery services, dat voor andere divisies diensten levert aan klanten.

Twee nieuwe divisiedirecteuren

In de softwarecluster werden ook twee nieuwe divisiedirecteuren aangesteld. Arno Visser is aangetrokken om Cegeka’s ERP- en CRM-divisie aan te sturen. Tom Knaepen ten slotte zal de divisie digital & mobile leiden. Deze divisie ontwikkelt apps, websites en samenwerkingssystemen.

Foto’s van André Knaepen kunt u hier downloaden.

Boilerplate

Over Cegeka

Cegeka is een onafhankelijke, Europese ICT–dienstverlener. Het bedrijf helpt zijn klanten met IT-consultancy-opdrachten, de integratie van ICT-infrastructuur, de ontwikkeling en implementatie van toepassingen en outsourcing. Het van origine Belgische ICT-bedrijf huisvest ICT van zijn klanten in de eigen datacenters in Hasselt, Leuven, en Veenendaal (NL). Cegeka stelt 3600 mensen tewerk. In 2015 realiseerde Cegeka Groep een omzet van 369 miljoen euro, een groei van 31% ten opzichte van 2014. Cegeka heeft vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië en levert diensten aan klanten in heel Europa. Bezoek www.cegeka.com voor meer informatie.