Schiphol,
17
december
2015
|
16:25
Europe/Amsterdam

CTO Intel Security waarschuwt: in 2016 breidt cybercrime misschien uit naar de ruimte

Gebrek aan beveiliging binnen de ruimtevaarttechnologie kan ertoe leiden dat de ruimte het nieuwe werkterrein wordt van hackers.

Raj Samani, CTO van Intel Security in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, waarschuwt dat de beveiliging in de ruimtevaartsector serieuzer moet worden genomen. “De ruimtevaartindustrie heeft altijd vertrouwd op afscherming van de activiteiten als middel om zichzelf te beschermen,” legt hij uit, “maar we hebben inmiddels gezien hoe snel cybercriminelen kwetsbaarheden in belangrijke ‘aardse’ infrastructuren op het spoor zijn.”

"De toename van het aantal satellieten voor onze alledaagse connectiviteit en communicatie maakt deze sector tot een steeds aantrekkelijker doelwit”, vervolgt Samani. “Er zijn al verschillende voorbeelden van satellietnetwerken met zwakke plekken die door criminelen zijn misbruikt.”

Van de internet-drones van Facebook tot Samsungs goedkope en wereldwijde ‘space internet’ via 4600 satellieten: dit jaar hebben we gezien dat techreuzen steeds vaker hun heil in de ruimte zoeken om de connectiviteit via internet te vergroten.

"De lage-baansatellieten waar onze telecominfrastructuur zo afhankelijk van is, blijken gevoelig voor afluisteren. ‘Security by obscurity’ blijkt een schijnveiligheid”, verduidelijkt Samani. “Er worden inmiddels al kwetsbaarheden misbruikt: criminele bendes zetten commerciële satellietcommunicatie in om hun commando- en controle-infrastructuur af te schermen, wat alleen maar mogelijk is omdat de beveiliging van die satellieten niet eens het niveau van de meeste kleine ondernemingen haalt.”

"Dit is nog maar het topje van de ijsberg, er zijn heel veel kwetsbaarheden gedocumenteerd die aantonen dat de ‘security by design’-ontwerpprincipes niet zijn toegepast. We komen elementaire kwetsbaarheden tegen zoals authenticatiegegevens in het cachegeheugen en het gebruik van onveilige protocollen. Het is cruciaal dat de ruimtevaartindustrie deze dreiging serieus neemt en erkent dat de mythe van de ‘veilige satelliet’ inderdaad niets meer is dan een mythe.”

Over Intel Security

McAfee is nu onderdeel van Intel Security. Met zijn Security Connected-strategie, innovatieve benadering van beveiliging die door hardware wordt ondersteund en Global Threat Intelligence, focust Intel Security zich op het ontwikkelen van proactieve, bewezen beveiligingsoplossingen en -diensten die systemen, netwerken en mobiele toestellen van bedrijven en eindgebruikers over de hele wereld beschermen. Intel Security combineert de ervaring en expertise van McAfee met de innovatiekracht en bewezen prestaties van Intel om van beveiliging een essentieel onderdeel van iedere architectuur en ieder automatiseringsplatform te maken. Het is de missie van Intel Security om iedereen het vertrouwen te schenken om veilig te leven en te werken in een digitale wereld. Kijk voor meer informatie op www.intelsecurity.com.

Contactpersonen voor de pers

MCS PR, Intel Security Persdesk, e-mail intelsecurity@mcspr.nl, tel. 023 - 562 8208.

OPMERKING: Intel en het Intel logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. McAfee, McAfee LiveSafe en het McAfee logo zijn gedeponeerde handelsmerken van McAfee Inc. of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen.

* Alle andere gedeponeerde en niet-gedeponeerde handelsmerken in dit document zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren.

© 2015 Intel Corporation