Schiphol-Rijk,
19
september
2017
|
12:38
Europe/Amsterdam

DJ Martin Garrix gevaarlijkste BN’er, volgens onderzoek McAfee

Nieuwsfeiten:
  • Muzikanten domineren nationaal én internationaal top 10 McAfee Most Dangerous Celebrities 2017
  • Avril Lavigne voert dit jaar de lijst in de Verenigde Staten aan
  • Onderzoek laat zien welke beroemdheden voor de gevaarlijkste zoekresultaten zorgen

DJ Martin Garrix heeft viervoudig winnaar Armin van Buuren van de Nederlandse troon gestoten in de elfde editie van Most Dangerous Celebrities, de jaarlijkse zoektocht van McAfee naar de gevaarlijkste beroemdheden op de zoekmachines van het wereldwijde web. Het afgelopen decennium was de top-10 een mix van muzikanten, acteurs en televisiepresentatoren, maar dit jaar worden de lijstjes, in de VS én Nederland, gedomineerd door muzikanten. Het onderzoek van McAfee laat ieder jaar weer zien welke beroemde namen verantwoordelijk zijn voor de meeste zoekresultaten die fans naar kwaadaardige websites leiden.

Op 19 oktober 2016 koos DJ Magazine de jongste populairste dj ter wereld ooit: Martin Garrix. In 2017 won Garrix – die eigenlijk Martijn Gerard Garritsen heet – nog een groot aantal prijzen, waaronder WDM Radio Awards (Mexico) in de categorieën beste dj en koning van de social media, een MTV Millenial Award als beste dj, een Edison voor het beste popliedje en een 3FM Award als beste soloartiest. Eerder dit jaar trad Garrix aan als huis-dj van Hï Ibiza. Twee andere dj’s maken de Nederlandse top-3 af: Armin van Buuren en Afrojack.

Cybercriminelen blijven onverminderd misbruik maken van de fascinatie voor beroemdheden, door nietsvermoedende bewonderaars naar kwaadaardige websites te leiden, met als doel malware op hun computers te installeren en persoonsgegevens en wachtwoorden te stelen. Het onderzoek, nu voor het elfde jaar door McAfee uitgevoerd, benadrukt de gevaren van het klikken op verdachte links tijdens de zoektocht naar content over uw favoriete celebrity.

"In de digitale wereld van vandaag willen we de allernieuwste hits, video’s en films metéén op onze devices hebben", zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij McAfee. "Consumenten stellen gemak maar al te vaak boven veiligheid, door te klikken op alles wat naar hun idool leidt en niet bij de risico’s stil te staan. Het is absoluut noodzakelijk om even op de rem te trappen en ná te denken voordat ze iets willen downloaden. De eerste stap om veilig online te zijn en te blijven: denk voordat u klikt.”

Zoeken op "Martin Garrix free mp3" resulteert in een kans van 12,92 procent om op een schadelijke website te belanden

De wereldwijde muziekmarkt is in 2016 bijna 6 procent gegroeid, waaruit kan worden opgemaakt dat muziek een steeds belangrijker deel van ons dagelijks leven uitmaakt. Het is dus geen verrassing dat de top-10 gevuld is met beroemdheden uit de muziekindustrie. Zodra artiesten gaan touren of nieuw werk uitbrengen, groeit de honger naar content.

In de VS ziet de top-10 van beroemdheden met de hoogste risicopercentages er dit jaar zo uit:

Positie

Beroemdheid

Percentage

1

Avril Lavigne

14,51 %

2

Bruno Mars

13,43 %

3

Carly Rae Jepsen

13,19 %

4

Zayn Malik

13,06 %

5

Celine Dion

12,92 %

6

Calvin Harris

12,48 %

7

Justin Bieber

12,33 %

8

Diddy

12,32 %

9

Katy Perry

12,25 %

10

Beyoncé (gezocht naar “Beyonce”)

12,09 %

De gevaarlijkste beroemdheden buiten de muziekindustrie

Het onderzoek van McAfee naar de Most Dangerous Celebrities van 2017 wordt dus gedomineerd door muzikanten, maar ónder de top-10 kregen ook acteurs en actrices een plekje op de lijst, zoals Anna Kendrick (nummer 13), Jennifer Lopez (20), Hailee Steinfeld (23), Will Smith ( 34), Jackie Chan (38), Vanessa Hudgens (44), Teyana Taylor (45) en Zendaya (50).

Hoe zoekt u veilig?

  • Wees voorzichtig met waar u op klikt. Bent u op zoek naar een voorproefje van de nieuwste tracks van Martin Garrix? Wacht toch maar even op de officiële release, want voor u het weet zit u op een malafide downloadsite met malware.
  • Zoeken naar gratis mp3's? Kijk uit! De zoekopdracht "free mp3" levert het grootste aantal risicovolle websites op, dus het is belangrijk dat consumenten waakzaam zijn en veilig zoeken.
  • Browse met bescherming, bijvoorbeeld met McAfee WebAdvisor. Deze tool van McAfee waakt over uw veiligheid door kwaadaardige websites te identificeren en u te waarschuwen voordat u klikt. Download hier de gratis tool: https://mcafee.com/mcafeewebadvisor.
  • Gebruik cross-device-bescherming. Onze dagelijkse activiteiten raken steeds meer verweven met ons digitale leven, dus het is belangrijk om álles te beveiligen. Een uitgebreide beveiligingsoplossing, zoals McAfee Total Protection, kan ervoor zorgen dat uw apparaten beveiligd zijn tegen malware en phishing en apparaatspecifieke bescherming bieden in geval van verlies of diefstal.

Meer informatie:

Om meer te weten te komen over het onderzoek, kunt u hier kijken:

Onderzoeksmethodologie

McAfee heeft voor dit onderzoek gebruikgemaakt van de site-ratings van de McAfee WebAdvisor-site om het aantal riskante sites te genereren dat door bepaalde zoekopdrachten op Google, Bing en Yahoo! wordt gevonden. In de zoekopdrachten is de naam van een beroemdheid opgenomen, gecombineerd met zoektermen waarvan het waarschijnlijk is dat er potentieel kwaadaardige sites tussen de resultaten staan. Voor elk beroemdheid is het algehele risicopercentage berekend door het totale aantal risicovolle websites te delen door het aantal zoekresultaten. "Most dangerous" betekent eigenlijk dat de betreffende beroemdheden waarschijnlijk populaire zoekonderwerpen zijn.

Een paar geteste zoektermen zijn:

  • "Naam beroemdheid + free torrent"
  • "Naam beroemdheid + free mp4"
  • "Naam beroemdheid + free mp3"

Over McAfee
McAfee is een van ’s werelds grootste onafhankelijke cybersecuritybedrijven. Geïnspireerd door de kracht van samenwerking, creëert McAfee zakelijke en consumentenoplossingen die de wereld veiliger maken. Kijk voor meer informatie op www.mcafee.com.