Vianen,
22
december
2016
|
10:05
Europe/Amsterdam

Hybride cloud favoriet bij digitale transformatie van top 500-organisaties

Schaalbaarheid en flexibilisering belangrijker dan kostenverlaging volgens Sogeti-onderzoek

Organisaties zijn kostenbewust, maar het verbeteren van de schaalbaarheid voor meer IT-capaciteit is in financieel en technologisch opzicht de belangrijkste reden om naar de cloud te gaan. Dat blijkt uit het Sogeti-onderzoek naar de status van technologische innovatie door onderzoeksbureau ProsPex onder 73 IT-respondenten van Top 500 organisaties in ons land. Een hybride cloud omgeving met eigen datacenter(s), in- en externe hosting en IT-diensten vanuit de cloud is de meest populaire cloudaanpak. 70% van de Top 500 organisaties heeft in verschillende vormen (SaaS, volledige herbouw en cloud-enabled maken van applicaties) de weg naar de cloud ingezet. Slechts 7% van Nederlands grootste private en publieke organisaties werkt volledig vanuit de cloud.

41% van de respondenten geeft aan dat het op- en afschalen van IT-diensten de belangrijkste aanleiding is om te kiezen voor de cloud. Dat wordt gevolgd door het verminderen van beheercomplexiteit en kostenverlaging volgens 29% van de ondervraagden. De zakelijke aanleiding voor de cloudkeuze komt overeen met de technologische argumenten. Wendbaarheid is veruit favoriet met 53% waarna het verbeteren van online dienstverlening naar klanten wordt genoemd door 27% van de respondenten.

Clouduitdagingen
De transitie naar de cloud gaat gepaard met uitdagingen. 62% van de ondervraagden ervaart het vernieuwen en optimaliseren van processen als de grootste uitdaging. 45% van de respondenten geeft aan dat het vernieuwen en/of uitbreiden van applicaties de grootste uitdaging is.

Op de vraag wat de belangrijkste redenen zijn om niet voor de cloud te kiezen, antwoordt 60% van de respondenten beveiliging en privacy van persoonsgegevens. In de publieke sector is dat voor zelfs 75% van de ondervraagden een reden om niet voor de cloud te kiezen. 29% van de respondenten meldt dat financiële voordelen ontbreken om naar de cloud te gaan.

“Op basis van wat we nu weten, hadden veel organisaties jaren geleden andere beslissingen genomen voor de inrichting van hun IT-landschap. Veel bedrijven en instellingen hebben een kort cyclische kijk op IT, maar willen aan de andere kant ook een lange termijn visie ontwikkelen. Het verhuizen van IT naar de cloud kan een acuut capaciteitsprobleem oplossen. Echter, om een organisatie slagvaardiger te maken, moet de IT-organisatie veranderen. Ze moet meegaan in innovatie en waar nodig afscheid nemen van bestaande IT-faciliteiten en processen. Het verplaatsen van complexiteit en verouderde systemen naar externe partijen zonder te veranderen, draagt niet bij aan flexibilisering en kostenbeheersing. Laat staan dat het helpt om met IT direct bij te dragen aan het bedrijfsresultaat,” vertelt Johan Flikweert, Business Development Manager Cloud van Sogeti en opdrachtgever voor dit onderzoek.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau ProSpex onder een representatieve steekproef van 277 organisaties die telefonisch ondervraagd zijn. Daarvan hebben 73 respondenten ook de online enquête volledig ingevuld. De respondenten zijn werkzaam in een leidinggevende rol op het snijvlak van business en IT. 44% van de ondervraagden werkt in de publieke sector. De overige respondenten zijn actief in de markt van (financiële) dienstverleners, energie, chemie, productie, retail, telecommunicatie en media. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in de periode van juni tot en met september 2016.

Meer informatie over dit zakelijke top 500-onderzoek van Sogeti is beschikbaar in het onderzoeksrapport op www.profiterenvanverandering.nl. 

Boilerplate

Over Sogeti Nederland B.V.
Sogeti is een toonaangevende IT-dienstverlener op het gebied van technologie en engineering services. Het bedrijf biedt oplossingen die digitale transformatie mogelijk maken. Grootzakelijke organisaties vertrouwen op de uitgebreide kennis en ervaring voor clouddienstverlening, digitale veiligheid, kwaliteitszorg & testing en digital manufacturing. Sogeti combineert daarbij slagvaardigheid en implementatiesnelheid met sterke technologiepartnerships volgens bewezen methodieken. De IT-dienstverlener voorziet in een eigen wereldwijd leveringsmodel Rightshore®.

Passie voor het vakmanschap zit in de genen van de meer dan 2450 Sogetisten werkzaam (dicht)bij de klant. Sogeti Nederland B.V. maakt deel uit van de wereldwijde Sogeti groep met zo’n 25.000 IT-professionals in 15 landen, gevestigd in meer dan 100 locaties in Europa, de VS en India. De Sogeti groep is een dochteronderneming van het in Parijs beursgenoteerde bedrijf Cap Gemini S.A. Meer informatie is beschikbaar op www.sogeti.nl.

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Jolanda Peek, 06-52327513.