10
juni
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

Intel Capital investeert 125 miljoen dollar in start-ups met vrouwen en minderheden aan het roer

SAMENTVATTING

  • Intel Capital annonceert het Intel Capital Diversity Fund – het grootste in zijn soort – dat 125 miljoen dollar investeert in ondernemingen die worden geleid door vrouwen of minderheden
  • Het fonds start met investeringen in vier bedrijven – Brit + Co, CareCloud, Mark One en Venafi – in uiteenlopende bedrijfstakken, inclusief het Internet of Things, cloudcomputing en cybersecurity
  • Fonds complementeert Intels 300 miljoen grote Diversity in Technology-initiatief dat geannonceerd werd in januari en dat ten doel heeft om vrouwen en minderheden in 2020 evenredig deel te laten uitmaken van het Amerikaanse personeelsbestand van Intel.

Kontich, 9 juni 2015Intel Capital, Intels investeringstak, maakt de oprichting bekend van het Intel Capital Diversity Fund, dat gaat investeren in technologiestart-ups die worden geleid door vrouwen en minderheden. Dit fonds is met een omvang van ongeveer 125 miljoen US dollar het grootste in zijn soort en gaat zich richten op een breed spectrum innovatieve ondernemingen.

“Wij zijn van mening dat diversiteit op de werkvloer essentieel is wanneer je als bedrijf resultaten wilt behalen”, zegt Brian Krzanich, CEO van Intel. “Ons doel met dit nieuwe fonds is om op een betekenisvolle manier bij te dragen aan een arbeidsmarkt die een betere afspiegeling is van de maatschappij. Uiteindelijk moet dit zowel Intel als de bredere economie ten goede komen.”

Het nieuws van vandaag volgt op de aankondiging van januari jongstleden van Intels Diversity in Technology-initiatief, dat een grotere personele diversiteit bij Intel en in de technologie-industrie in z’n algemeenheid wil bewerkstelligen. Intel heeft verklaard dat het vrouwen en minderheden in 2020 evenredig deel wil laten uitmaken van het Amerikaanse personeelsbestand van het bedrijf.

Voortrekkersrol
“We zijn er trots op de voortrekkersrol op ons te nemen om een grotere participatie in technologie-ondernemerschap te realiseren”, zegt Lisa M. Lambert, managing director en vicepresident van Intel Capital, die het nieuwe Intel Capital Diversity Fund gaat leiden. “Met dit nieuwe fonds investeert Intel Capital in het beste talent, ongeacht hun ongeacht achtergrond, om te helpen briljante innovaties voor uiteenlopende doelgroepen van de grond te krijgen.”

Slechts 15% van de Amerikaanse bedrijven die met durfkapitaal zijn gefinancierd heeft momenteel een vrouw in de leiding, aldus een recent rapport van Babson College. Bedrijven met een vrouw als CEO ontvangen slechts 3% van het totale risicokapitaal. Minder dan 1% van de oprichters van bedrijven in Silicon Valley heeft een Afro-Amerikaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond. Bijna 100% van de oprichters van bedrijven die risicokapitaal ontvangen zijn blank of Aziatisch, aldus meerdere marktonderzoeken.

Het Intel Capital Diversity Fund investeert in eerste instantie in vier bedrijven, die toegang krijgen tot Intel Capitals business development programma’s, een wereldwijd netwerk, technologische expertise en brand capital.

  • Brit + Co (San Francisco) ontsluit creativiteit door vrouwen en meisjes op te leiden, te inspireren en te ondersteunen. Brit + Co is een media- en e-commerceplatform. Met de online cursussen en alles-in-één kits kunnen lezeressen van alles leren, van kalligrafie tot het bouwen van gadgets met behulp van Intel Galileo-borden.
  • CareCloud (Miami) is de toonaangevend aanbieder van cloudgebaseerd praktijkbeheer, elektronische patiëntendossiers en medische factureringssoftware en services voor huisartsenpraktijken. Intel en CareCloud hebben gezamenlijk een whitepaper geschreven over de rol van cloud computing in de gezondheidszorg.
  • Mark One (San Francisco) gebruikt de Intel Curie hardwaremodule om een slimme beker te creëren die automatisch identificeert welk drankje erin wordt gegoten. Vervolgens wordt de voedingswaarde ervan op de beker getoond en worden de drinkgewoonten van de gebruiker met de smartphone gesynchroniseerd.
  • Venafi (Salt Lake City) is het immuunsysteem van het internet. Venafi beschermt de fundamentele bouwstenen van cybersecurity – cryptografische sleutels en digitale certificaten – zodat ze niet misbruikt kunnen worden. Venafi houdt permanent in de gaten welke sleutels en certificaten ‘trusted’ zijn, beschermt sleutels die trusted moeten zijn en repareert of blokkeert andere die dat niet zijn. Met behulp van Venafi’s oplossing voor key-management kan Intel verder gaan met het leveren van toonaangevende security- en datacentertechnologie.

Over Intel Capital
Intel Capital, Intels investeringstak, investeert wereldwijd in innovatieve technologiestart-ups en bedrijven. Intel Capital investeert in een brede reeks bedrijven die hardware, software of diensten leveren ten behoeve van het bedrijfsleven, de mobiele industrie, internet, digitale media of halfgeleiderfabrikanten. Sinds 1991 heeft Intel Capital meer dan 11,4 miljard US dollar in ruim 1400 bedrijven in 57 landen geïnvesteerd. Hiervan hebben er in deze periode 211 een beursnotering gekregen op diverse beurzen over de hele wereld en 369 bedrijven werden overgenomen of gingen op in een fusie. Waarom Intel Capital een van ‘s werelds krachtigste durfkapitaalverschaffers is, is te lezen op www.intelcapital.com.

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Intel loopt tevens voorop in maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Het bedrijf produceert onder andere ’s werelds eerste commercieel verkrijgbare ‘conflict-vrije’ microprocessors. Meer informatie over Intel is te vinden op http://newsroom.intel.com en op http://blogs.intel.com. Meer informatie over Intels inspanningen op het gebied van conflict-vrije grondstoffen is te vinden op http://conflictfree.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

Voor meer informatie:
Intel Benelux, Kristof Sehmke, Communicatie Manager, telefoon +32 (0)3 450 08 11,
e-mail: kristof.sehmke@intel.com, of
MCS PR, Perlita Fränkel, telefoon +31 (0)23 562 82 08, e-mail: perlita@mcspr.nl.

  • Print
  • PDF