13
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Intel Data Platform helpt bij het ontsluiten van informatie in big data

SAMENVATTING

  • Intel Data Platform vereenvoudigt de implementatie van infrastructuur voor big data, maakt het mogelijk om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, en helpt bij het verbeteren van de operationele efficiency
  • Intel Data Platform: Analytic Toolkit vermindert de complexiteit en kosten van visuele analyses en voorspellend modelleren om waardevolle gegevens uit big data te extraheren
  • Premium Edition biedt voorspelbaarheid en zekerheid door middel van verdere automatisering, beveiligingspatches en alerts, en live technische ondersteuning door Intel

Kontich, 13 februari 2014 – Intel helpt bedrijven maximale waarde uit hun investeringen in big data te halen met de lancering van Intel Data Platform. Met deze opensource-softwaresuite wordt het eenvoudiger om big data om te zetten in waardevolle informatie. Ook nieuw is de Intel Data Platform: Analytics Toolkit, waarmee een complete omgeving voor visuele analyses en voorspellende modellering ontstaat. Hiermee kunnen waardevolle inzichten worden verkregen in de verborgen relaties tussen data.

Het Intel Data Platform is een open omgeving voor het importeren, beheren en analyseren van big data. De omgeving is gebaseerd op de Intel Distribution voor Apache Hadoop en biedt meer betrouwbaarheid, evenals beveiliging en ondersteuning. Het platform bevat ook diverse nieuwe mogelijkheden voor dataverwerking, waaronder streaming dataprocessing (in real-time), en interactieve en iteratieve analyses en visuele analyses (‘graph processing’). Samen bieden deze tools nieuwe mogelijkheden om meer informatie en waarde te halen uit datasets. Met alleen Apache Hadoop is dit niet mogelijk.

Van hype tot werkelijkheid

“Nu big data zich ontwikkelt van hype naar werkelijkheid, helpt Intel bij het verminderen van de complexiteit en bij het creëren van een duidelijke meerwaarde “, zegt Boyd Davis, vicepresident en general manager van Intels Datacenter Software Division. “Het Intel Data Platform kan gezien worden als een soort besturingssysteem voor het verwerken van big data, dat een breed scala aan applicaties ondersteunt. Tegelijkertijd biedt het de beveiliging, betrouwbaarheid en gemoedsrust die geassocieerd worden met opensourceproducten.”

Dankzij het gebruik van geïntegreerde frameworks voor realtime verwerking van datastromen, kunnen bijvoorbeeld detailhandelsbedrijven het Intel Data Platform inzetten om direct in te spelen op actuele ontwikkelingen. Wanneer bijvoorbeeld een beroemdheid op tv vertelt over een nieuw middel om af te slanken, zou dit direct kunnen doorklinken in sociale media. Door met het Intel Data Platform deze sociale media live te analyseren en die informatie vervolgens te combineren met gegevens over de actuele verkopen van dit product in de winkels en met de aanwezige voorraden, kan veel beter dan voorheen worden geanticipeerd op dit soort ontwikkelingen.

Het platform komt het volgende kwartaal beschikbaar in twee versies: een Enterprise Edition en een Premium Edition, elk met een eigen supportniveau. De Enterprise Edition biedt alle functionaliteit en is gratis verkrijgbaar. De Premium Edition kan op abonnementsbasis worden aangeschaft en biedt extra technische mogelijkheden, waaronder een uitgebreidere automatisering, proactieve beveiligingspatches en alerts, doorlopende verbeteringen aan de functionaliteit en technische ondersteuning per telefoon.

Verrassende antwoorden op onverwachte vragen

De huidige tools voor data-analyse zijn veelal in staat om antwoorden op de bekende vragen te geven, maar kunnen geen eventuele onverwachte relaties tussen data blootleggen. Om datawetenschappers te helpen om nieuwe kennis op te doen en deze verborgen relaties tussen data op te sporen, levert Intel het Intel Data Platform AT. Dit bevat softwaretools om de complexiteit, de inspanningen en de kosten van data-analyse te verminderen die doorgaans gemoeid zijn met kennisontsluiting en voorspellende modellering.

De toolkit bevat generieke algoritmen, zoals grafieken en netwerkgebaseerde clustering, die IT-teams makkelijk kunnen aanpassen. Deze algoritmen zijn algemeen genoeg om door diverse industrieën gebruikt te worden, inclusief financiële dienstverlening, gezondheidszorg en de detailhandel. De toolkit bevat ook een ontwikkelraamwerk om visuele analyses te combineren met klassieke ‘machine learning’-technieken. Hierdoor worden de ontwikkelinspanningen verminderd.

Datawetenschappers bij financiële instellingen kunnen met behulp van de toolkit meer inzicht krijgen in patronen tussen kopers, verkopers en transacties. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om potentieel frauduleuze handelingen in een vroeg stadium te ontdekken. Met de klassieke aanpak voor het in kaart brengen van uitgavenpatronen van klanten, zou dit niet mogelijk zijn geweest.

Het Intel Data Platform AT bevindt zich momenteel in de bètafase en zal naar verwachting aan het eind van het tweede kwartaal commercieel beschikbaar komen.

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

Voor meer informatie:
Intel Benelux, Kristof Sehmke, Communicatie Manager, telefoon +32 (0)3 450 08 11,
e-mail: kristof.sehmke@intel.com, of MCS PR, Perlita Fränkel, telefoon +31 (0)23 562 82 08, e-mail: perlita@mcspr.nl.

Intel en het Intel-logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen en merken kunnen geclaimd worden als het eigendom van anderen.

  • Print
  • PDF