08
januari
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Intel presenteert brede reeks nieuwe mobiele oplossingen en mogelijkheden tijdens CES

Nieuwe smartphones, tablets en Ultrabook convertibles leiden tot nieuwe vormen van mobiel computergebruik

Samenvatting

  • Nieuw Intel Atom processorplatform, gericht op het laaggeprijsde segment van de smartphone markt, met ondersteuning van Acer, Lava International en Safaricom; onthult details van het komende ‘Clover Trail+’ platform, gericht op de high-end en mainstream markt.
  • Een ruime keuze aan Windows 8 tablets op basis van Intel is nu verkrijgbaar. De eerste 22nm quad-core Atom SoC voor tablets zal naar verwachting ruim twee maal zo krachtig zijn als het huidige Atom Processor Z2760-platform; wordt verwacht eind 2013 verwacht.
  • Nieuwe, zeer energiezuinige Intel Core-processors verbruiken slechts 7 watt. Hiermee zijn dunnere, lichtere Ultrabook convertibles, detachables (waarbij het scherm kan worden losgekoppeld van het toetsenbord) en tablets met touch mogelijk.
  • Vierde generatie Intel Core processorfamilie (voorheen bekend onder de codenaam ‘Haswell’) zorgt voor een nieuwe reeks Ultrabook convertibles, detachables en tablets met een batterij die de hele dag meegaat; dit is de grootste sprong voorwaarts in batterijlevensduur ten opzichte van een vorige generatie in de geschiedenis van het bedrijf.
Intel smartphone op CES 2013

Mike Bell, vice president en general manager van Intels Mobile and Communications Group, toont een op Intel Atom gebaseerd smartphone referentiemodel.

Kontich, 8 januari 2013 – Tijdens de Consumer Electronics Show (CES) 2013 in Las Vegas hebben Intel executives tijdens een persconferentie de plannen van Intel uiteengezet voor nieuwe mogelijkheden op mobiele apparaten. Daarbij kondigden Mike Bell, vice president en general manager van de Mobile and Communications Group, en Kirk Skaugen, vice president en general manager van de PC Client Group bij Intel onder andere een nieuw smartphone-platform voor opkomende markten aan, evenals nieuwe, intuïtieve Ultrabook convertibles en details over een nieuwe 22nm quad-core SoC voor tablets.

“De beste kenmerken van Intel komen nu naar mobiele apparaten”, zegt Skaugen. “We staan op het punt om te komen met de grootste verbetering in batterijlevensduur in de geschiedenis van Intel , met de vierde generatie Intel Core processor. Daarbij voorzien we computers van nieuwe interactiemogelijkheden via touch, spraak, gezichtsherkenning en gebaarherkenning. We komen ook met aanzienlijke verbeteringen in de prestaties en het energieverbruik van Atom-processors.”

Smartphone met Intel Inside

Smartphone met Intel Inside

Intel Inside Smartphones

Intel onthulde een nieuw, zeer energiezuinig Atom-processorplatform (voorheen bekend onder de codenaam ‘Lexington’) en een smartphone referentiemodel. Deze is specifiek gericht op het laaggeprijsde segment van de smartphone markt, waarvan wordt voorspeld dat deze in 2015 een omvang van 500 miljoen verkochte toestellen kan bereiken. Onder andere Acer, Lava International en Safaricom kondigden ondersteuning voor dit nieuwe platform aan. Het nieuwe platform brengt de Intel productkenmerken naar de snel groeiende smartphone markt, zoals hoge prestaties voor web browsing, multimedia en Android-applicaties.

“Met de introductie van het zeer energiezuinige Atom-platform kan Intel nieuwe marktsegmenten aanboren. Het is een aanvulling op ons groeiende smartphone-portfolio”, zegt Bell. “Wij zijn van mening dat de beleving die mensen gewend zijn van ‘Intel Inside’ verwelkomd zal worden door smartphone kopers in opkomende markten. Maar ook door klanten die op zoek zijn naar een aantrekkelijk geprijsde toestel maar die niet willen inleveren op prestaties of de gebruikersbeleving.”

Het nieuwe, laaggeprijsde productaanbod omvat onder andere de Intel Atom processor Z2420 met Intel Hyper-Threading Technology, die snelheden kan bereiken tot 1,2GHz. Ook biedt dit platform hardwarematige codering/decodering van 1080p video en ondersteuning voor maximaal twee camera’s met geavanceerde fotofuncties. Hiertoe behoort een ‘burst’ mode die binnen één seconde 7 foto’s neemt in 5-megapixel kwaliteit. Het platform omvat ook het Intel XMM 6265 HSPA+ modem met Dual-Sim/Dual Standby mogelijkheden.

Bell onthulde ook kenmerken van het binnenkort te verschijnen Intel Atom Z2580 processorplatform (voorheen bekend als ‘Clover Trail+’). Dit platform is gericht op high-end en mainstream smartphones en omvat een dual-core Atom-processor met Intel Hyper-Threading Technology en dual-core graphics. Dit nieuwe platform zal naar verwachting twee maal zo snel zijn als Intels huidige product (het Intel Atom processor Z2460 platform), terwijl het uitstekend zal scoren op het gebied van energieverbruik en batterijlevensduur.

Tablet-roadmap uitgebreid met nieuwe quad-core Intel Atom processor

Bell benadrukte het ruime aanbod aan tablets op basis van de Atom processor Z2760 met Windows 8 dat op dit moment verkrijgbaar is, onder andere van Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG en Samsung. De komende weken worden er nog meer tablet-modellen verwacht.  Het Atom-platform ondersteunt Windows 8 volledig en is energiezuiniger dan producten van concurrenten, waardoor de batterij de hele dag mee gaat.

Ook onthulde Bell details over de volgende generatie 22nm Atom SoC van het bedrijf, met de codenaam ‘Bay Trail’. Deze zal naar verwachting eind 2013 beschikbaar komen. De quad-core Atom wordt de krachtigste Atom-processor tot nu toe, met ruim twee maal de prestaties van Intels huidige tablet-processor. De nieuwe Atom zal ook beschikken over nieuwe, geïntegreerde beveiligingsfuncties. Met al deze verbeteringen kunnen zowel zakelijke gebruikers als consumenten rekenen op nieuwe belevingen in apparaten die slechts 8mm dun zijn en die de hele dag werken op de batterij, terwijl de standby-duur weken bedraagt. En dit alles tegen lagere prijzen.

Ultrabook-innovatie dankzij laag energieverbruik

Sinds medio 2011 zorgt Intel voor de ontwikkeling van Ultrabooks: krachtige, dunne en elegante mobiele computers, waarvan steeds meer convertible en ‘detachable’ (waarbij het scherm kan worden losgekoppeld van het toetsenbord) modellen verschijnen. Intel heeft in september 2012 aangekondigd dat het een nieuwe reeks processors zal toevoegen aan zijn toekomstige vierde generatie Intel Core processorfamilie. Deze processors zijn ontworpen voor een energieverbruik van slechts 10 watt, terwijl ze toch de hoge prestaties bieden die gebruikers gewend zijn en nodig hebben.

Tijdens CES maakte Intel bekend dat het deze zeer energiezuinige processors nu heeft uitgebracht binnen zijn huidige derde generatie Intel Core processorfamilie. Deze chips zijn nu beschikbaar en verbruiken slechts 7 watt aan energie. Dit betekent meer flexibiliteit voor fabrikanten om dunnere en lichtere convertible modellen te ontwerpen. Op dit moment zijn er bijna 20 modellen in ontwikkeling, gebaseerd op deze energiezuinigere processors. Naar verwachting zullen ze toegepast worden in tal van innovatieve mobiele designs, waaronder tablets en convertible Ultrabooks. De Lenovo IdeaPad Yoga 11S Ultrabook en een toekomstige Ultrabook convertible van Acer behoren tot de eerste modellen op basis van de nieuwe processors, die deze lente op de markt zullen komen.

De vierde generatie Intel Core processorfamilie zal ervoor zorgen dat batterij de hele dag meegaat. Dit is de grootste verbetering in batterijlevensduur in de geschiedenis van Intel. Naar verwachting zullen gebruikers hiermee tot 9 uur continu kunnen werken, waarmee ze bevrijd worden van de onhandige voedingen en kabels die ze tot nu mee moeten dragen.

“De vierde generatie Intel Core processors zijn de eerste Intel chips die van meet af aan zijn ontworpen voor gebruik in Ultrabooks”, zegt Skaugen. “We verwachten dat enorme verbeteringen in zeer energiezuinige Intel Core processors en de snelle groei van systemen met aanraakschermen zullen leiden tot een golf van nieuwe convertible Ultrabooks en tablets die dunner en lichter zijn en tegelijkertijd de prestaties bieden die nodig zijn voor interactie via touch, spraak en gebaren.”

Om de impact van de nieuwe vierde generatie Intel Core processorsfamilie te demonstreren, toonde Skaugen een nieuw referentiemodel van een Ultrabook met een afneembaar tabletscherm (met de codenaam ‘North Cape’), waarvan het scherm/tabletdeel slechts 10mm dun is en die in gekoppelde configuratie tot 13 uur werkt op de batterij.

Intel demonstreerde de vooruitgang die geboekt is bij het ontwikkelen van nieuwe vormen van natuurlijke interactie tussen mens en computer met behulp van een 3D-dieptecamera. Ook toonde Intel nieuwe toepassingen op een Ultrabook, waarmee objecten op een natuurlijke wijze gemanipuleerd kunnen worden via spraak en door middel van hand- en gezichtsbewegingen. Deze toepassingen zijn gebaseerd op de Perceptual Computing SDK 2013 beta. Intel verwacht dat nieuwe Ultrabooks en alles-in-een (AIO) systemen dit jaar spraakherkenning (Dragon Assistant) en gezichtsherkenning (Fast Access) zullen bieden die zorgen voor meer gemak en waarmee wachtwoorden niet meer nodig zijn.

Terugkeer van de spellenavond

Tijdens het Intel-event op CES toonde Skaugen nieuwe AIO-systemen waarbij een batterij is ingebouwd in het scherm. Dit scherm kan opgepakt en overal in huis of op kantoor gebruikt worden. Deze ‘Adaptive AIOs’  zijn zeer krachtige computers met grote aanraakschermen die gebruikt kunnen worden als een multi-user touch gamesysteem, als interactief tekenapparaat of voor andere toepassingen die door meerdere personen tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Deze systemen helpen om de ‘spelletjesavond’ weer terug te brengen, waarbij familieleden en vrienden samen rond het systeem zitten om interactieve spellen te spelen.

Intel blijft ook werken aan het verbreden van toegang tot content op Intel-systemen, door samen te werken met videoaanbieders over de hele wereld, zoals Comcast en Bouygues Telecom. Het doel is om televisiebelevingen te creëren waarbij consumenten zowel live als on-demand betaalde tv-content kunnen bekijken. Intel werkt samen met Comcast om XFINITY TV-content toegankelijk te maken op verschillende schermen in huis, waaronder Ultrabooks en op Intel gebaseerde AIO-systemen en tablets. Dit wordt mogelijk gemaakt door de op Intel Puma 6MG gebaseerde XG5 multi-screen videogateway, die is ontwikkeld door ARRIS. Met deze nieuwe categorie van apparaten is het mogelijk om via ieder scherm in huis live en on-demand premium entertainment tv-content te bekijken.

Intel werkt samen met Bouygues Telecom om consumenten in Frankrijk op dezelfde Intel-apparaten toegang te geven tot Bbox TV-content. Consumenten krijgen hiermee overal binnen het Bouygues Telecom-netwerk toegang tot live TV en video on demand.

Uitgebreide info over Intel op CES 2013 (inclusief achtergrondinformatie, hi-res foto’s en videomateriaal) is te vinden op http://newsroom.intel.com/docs/DOC-3153.

Over Intel
Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

Voor meer informatie:
Intel Benelux, Kristof Sehmke, Communicatie Manager, telefoon +32 (0)3 450 08 11, e-mail: kristof.sehmke@intel.com, of MCS BV, Perlita Fränkel, telefoon +31 (0)23 562 82 08, e-mail: perlita@mcspr.nl.

.

  • Print
  • PDF