Schiphol-Rijk,
01
april
2016
|
10:41
Europe/Amsterdam

Intel Security presenteert resultaten onderzoek naar Internet of Things en Smart Homes

Samenvatting
  • Veel respondenten bereid om voor geld persoonlijke gegevens te delen
  • 75 procent verwacht dat Smart Homes het leven beter maken, 66 procent zeer bezorgd over online-veiligheid

Wereldwijd onderzoek in opdracht van Intel Security wijst uit dat 54 procent van de respondenten bereid is tegen betaling persoonlijke data uit hun smart home aan bedrijven ter beschikking te stellen. 70 procent vindt bovendien dat bedrijven korting moeten geven in ruil voor gegevens over het gebruik van hun apparaten. Uit de enquête blijkt verder dat 77 procent van de deelnemers denkt dat smart homes in 2025 net zo gewoon zullen zijn als smartphones nu, maar 66 procent vreest dat de apparaten in hun smart home kunnen worden gehackt.

Vandaag zijn de onderzoeksresultaten vrijgegeven van de enquête “Internet of Things and the Smart Home”, waaraan 9000 mensen hebben deelgenomen uit negen landen: Australië, Brazilië, Canada, Duitsland, Frankrijk, India, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"Smart homes en de bijbehorende data hebben de potentie om het dagelijks leven van consumenten beter te maken", zegt Wim van Campen, VP Noord- en Oost-Europa voor Intel Security. "Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen er geen moeite mee hebben om die data tegen betaling te delen, maar tegelijkertijd zijn er zorgen over online-dreigingen. Optimale beveiliging moet de basis én de aanjager zijn van het Internet of Things."

Respondenten over de hele wereld maken zich zorgen over de veiligheid van smart homes. Zo is 92 procent bang dat hun persoonlijke data door cybercriminelen kunnen worden gehackt. Bijna evenveel deelnemers, 89 procent, geven echter aan dat ze, als ze in een smart home zouden wonen, de voorkeur zouden geven aan één geïntegreerd beveiligingspakket om al hun slimme apparaten mee te beveiligen.

Over de bestaande beveiligingsmethoden zijn mensen minder enthousiast: vier op de tien respondenten voorzien dat wachtwoorden in een smart home tot frustraties zullen leiden en driekwart maakt zich zorgen over het aantal wachtwoorden dat nodig is om een smart home te beheren. Biometrische technologie scoort echter goed als alternatief voor de toegang tot smart homes, waarbij 54 procent de voorkeur geeft aan vingerafdrukscanners, 46 procent voor spraakherkenning zou kiezen en 42 procent het meest ziet in een irisscan.

Andere opvallende uitkomsten van de enquête:

  • Vergeleken met respondenten van andere generaties, hebben meer vertegenwoordigers van de ‘Generatie Y’ – geboren tussen grofweg 1980 en 2000 – er geen enkele moeite mee om geld (63 procent), korting (44 procent) of kortingsbonnen (29 procent) te krijgen in ruil voor de gebruiksdata van hun smart home-apparaten.
  • Van alle deelnemers verwacht driekwart dat wonen in een smart home het leven beter maakt.
  • De meest voor de hand liggende smart devices zijn intelligente verlichting (73 procent), slimme keukenapparatuur (62 procent) en slimme thermostaten (60 procent).
  • Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat de rekeningen voor gas en elektriciteit (57 procent) en verwarming en koeling (55 procent) lager zullen zijn in een smart home.

Voor meer informatie over dit onderwerp heeft de Atlantic Council vandaag een rapport gepubliceerd dat hier kan worden geraadpleegd: www.atlanticcouncil.org/publications/reports/smart-homes-and-the-internet-of-things .

Methodologie

De enquête ‘Internet of Things and Smart Home’ is in juli 2015 afgenomen door Vanson Bourne, een onafhankelijk marktonderzoeksbureau, gespecialiseerd in de technologiesector. Wereldwijd zijn 9000 consumenten ondervraagd: 2500 uit de Verenigde Staten, 1000 uit het Verenigd Koninkrijk, 1000 uit Frankrijk, 1000 uit Duitsland, 1000 uit Brazilië, 1000 uit India, 500 uit Canada, 500 uit Mexico en 500 uit Australië.

Boilerplate

Over Intel Security

McAfee is nu onderdeel van Intel Security. Met zijn Security Connected-strategie, innovatieve benadering van beveiliging die door hardware wordt ondersteund en Global Threat Intelligence, focust Intel Security zich op het ontwikkelen van proactieve, bewezen beveiligingsoplossingen en -diensten die systemen, netwerken en mobiele toestellen van bedrijven en eindgebruikers over de hele wereld beschermen. Intel Security combineert de ervaring en expertise van McAfee met de innovatiekracht en bewezen prestaties van Intel om van beveiliging een essentieel onderdeel van iedere architectuur en ieder automatiseringsplatform te maken. Het is de missie van Intel Security om iedereen het vertrouwen te schenken om veilig te leven en te werken in een digitale wereld. Kijk voor meer informatie op www.intelsecurity.com.

Geen computersysteem kan 100% beveiligd zijn.

Contactpersonen voor de pers

MCS PR, Intel Security Persdesk, e-mail intelsecurity@mcspr.nl, tel. 023 - 562 8208.

OPMERKING: McAfee en/of andere merken van McAfee in dit document zijn gedeponeerde handelsmerken van McAfee, Inc. en/of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen. McAfee-rood in samenhang met beveiliging is een kenmerk van producten van het merk McAfee. Alle andere gedeponeerde en niet-gedeponeerde handelsmerken in dit document zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren. © 2009 McAfee, Inc. Alle rechten voorbehouden.