13
september
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

KOOP/ICTU en Sogeti bouwen app voor senaat

Vianen, 13 september 2011

Sogeti heeft in opdracht van de Eerste Kamer en het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (onderdeel van stichting ICTU*) een app ontwikkeld waarmee leden van de Eerste Kamer met ingang van 13 september 2011 hun kamerstukken digitaal kunnen beheren. De 75 senatoren ontvangen op de eerste vergadering na het zomerreces een iPad met de nieuwe applicatie. Met dit eigentijdse communicatiemiddel kunnen de Kamerleden de volledige informatiestroom van wetsvoorstellen, kamercorrespondentie en andere vergaderstukken beheren en raadplegen.

De Eerste Kamer der Staten-Generaal is daarmee de eerste van alle parlementaire huizen in Europa die volledig overschakelt op digitale informatievoorziening. Meerdere parlementen elders in Europa overwegen om hun stukkenstroom te digitaliseren, maar de Nederlandse senaat heeft de primeur bij de volledige overstap naar digitaal vergaderen met ondersteuning van de iPad. Tests met een prototype van de applicatie hebben uitgewezen dat elektronische verspreiding van Kamerstukken zowel efficiënt, bedrijfszeker als betrouwbaar kan plaatsvinden.

De ontwikkeling van de app heeft zo’n zeven maanden geduurd. “Onze kracht is om op applicatiegebied dicht tegen de eindgebruikers aan te zitten en snel te schakelen met de opdrachtgevers”, vertelt CEO Jeroen Versteeg van Sogeti. “We hebben de app stapsgewijs opgeleverd. Als een onderdeel gereed was, bijvoorbeeld het weekoverzicht, dan werd dat meteen besproken. Zo hebben we op een prettige manier met alle partijen samengewerkt.”

Zorgvuldige voorbereiding

De introductie van de iPad in de Eerste Kamer volgt na een zorgvuldige voorbereiding, waarbij software is ontwikkeld voor een efficiënt beheer van agenda’s en complete dossiers van wetsvoorstellen. Het besluit is mede genomen uit overwegingen van duurzaamheid en besparing van kosten. Ook praktische voordelen, zoals efficiënte archivering en het doorlopend actualiseren van agenda’s en bestanden spelen een belangrijke rol.

Met deze stap breekt de Eerste Kamer met een historie van bijna 200 jaar verspreiding van wetsontwerpen, brieven van de regering, verslagen en andere vergaderstukken in gedrukte vorm. Al deze post is wekelijks goed voor zo’n 500 pagina’s papier, die tot nu toe met een koerier werd bezorgd op de huisadressen van de Kamerleden. De omschakeling op de iPad is volgens een berekening van de Eerste Kamer binnen één jaar kostendekkend vanwege de omvangrijke besparing die wordt gerealiseerd op de huidige printkosten en de koeriersdiensten.

Ervaring van Sogeti

Sogeti heeft al geruime tijd ervaring met werken voor de overheid. Zo werd onder meer het donorregister gedigitaliseerd. Sinds het register via internet benaderbaar is, hebben zich reeds duizenden mensen via internet geregistreerd. Ook is Sogeti verantwoordelijk voor de website van Prinsjesdag en WettenNL, de gratis app voor de volledige actuele Nederlandse wet- en regelgeving op de iPad of e-reader. Sogeti belegt de uitvoering van de ontwikkeling van apps zo veel mogelijk in haar internationale Mobile App Center in India.

*ICTU is een instelling van en voor overheden. Voor overheden, omdat ICTU in het leven is geroepen om uitsluitend opdrachten voor overheden uit te voeren.

Over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur heeft het bedrijf een dominante positie op de Nederlandse markt. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van zijn opdrachtgevers. Het bedrijf streeft daarbij naar hechte en langdurige relaties met de opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Ruud Poels – (088) 660 66600 + 6598 of 31 (0) 6 52 31 56 33

  • Print
  • PDF