10
september
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

McAfee: “Carice van Houten gevaarlijkste ‘cyber celebrity’ van Nederland”

Emma Watson is internationaal de gevaarlijkste vrouw om op internet naar te zoeken

Carice van Houten

Carice van Houten, de gevaarlijkste ‘cyber celebrity’ van Nederland

Schiphol-Rijk, 10 september 2012 – Carice van Houten is McAfee’s gevaarlijkste ‘cyber celebrity’ van Nederland. Voor het zesde achtereenvolgende jaar werd onderzocht welke nationale én internationale acteurs, sporters, popsterren, politici en andere beroemdheden gerekend kunnen worden tot McAfee Most Dangerous Celebrities, de sterren die online de meeste risico’s met zich meebrengen. Carice van Houten wordt op de voet gevolgd door DJ Tiësto: de gevaarlijkste man van Nederland. Dit is opvallend, want in de internationale top 10 – aangevoerd door Emma Watson – komen helemaal geen mannen voor.

Cybercriminelen volgen RTL Boulevard, SBS Shownieuws, de roddelbladen en internet op de voet. Ze gebruiken de namen van beroemdheden om mensen naar hun sites te lokken, afgeladen met kwaadaardige software die de nietsvermoedende websurfer zijn wachtwoorden en persoonlijke gegevens ontfutselt. Als je op zoek bent naar de nieuwste video’s of foto’s van je favoriete ster, zou je zomaar kunnen eindigen met een computer vol malware, in plaats van leuke plaatjes. Het grootste risico liep je het afgelopen jaar als je naar je Nederlandse idool zocht met de toevoegingen ‘gratis downloads’, ‘screensavers’ en ‘naakt’.

“In de hedendaagse sterrencultuur gaan we ervan uit dat we de nieuwste foto’s, video’s, nieuwtjes en tweets van en over onze favoriete beroemdheden online binnen handbereik hebben,” zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. “Er is zó veel en het gaat zó snel dat we er niet bij stilstaan welke gevaren er loeren achter de links op al die websites.  Met onze verwachtingen neemt ook het aantal dreigingen toe.  Bovendien worden ze steeds verraderlijker: de meeste consumenten realiseren zich bijvoorbeeld niet dat onschuldig lijkende ‘advertenties’ maar ook verkorte URL’s op Twitter en Facebook schadelijke malware kunnen verbergen.”

Bijna één op de acht zoekopdrachten naar ‘Carice van Houten’ leidt naar een schadelijke site

Fans van Carice van Houten die hun zoekterm uitbreiden met ‘gratis downloads’, ‘screensavers’, ‘naakt’, ‘nep’ en ‘betrapt’, lopen het gevaar van hun persoonlijke gegevens bestolen te worden. Door op deze risicovolle sites in de zoekresultaten te klikken en foto’s en video’s te downloaden kunnen er allerlei virussen en malware worden binnengehaald.

Zoek je naar de nieuwste foto’s en video’s van Carice van Houten, dan bedraagt de kans dat je op een website met online dreigingen komt – spyware, adware, spam, phishing, virussen en andere malware – maar liefst 13,3 procent, zo blijkt uit het onderzoek van McAfee. Naar de gevaarlijkste vrouw ter wereld, Emma Watson, wordt  natuurlijk nog veel vaker gezocht, maar het risicopercentage ligt met 12,6 procent iets lager.

“Actuele films en tv-series, prijzen en onderscheidingen leveren blijkbaar meer gevaar op dan wie er in ‘de bladen’ staat,” aldus Paula Greve. “Toch is het uitkijken geblazen als je op zoek gaat naar de sterren op internet, dus klik niet op webpagina’s die er verdacht uitzien.”

Het onderzoek is gebaseerd op de site ratings van McAfee SiteAdvisor. Dit programma geeft aan welke sites riskant zijn en berekent risicopercentages op grond van zoekopdrachten. De top 3 van meest risicovolle Nederlandse beroemdheden ziet er dit jaar als volgt uit:

 1. Carice van Houten – Ooit was ze de poes Minoes van Annie M.G. Schmidt, dit jaar speelde ze een duistere priesteres in seizoen 2 van de Amerikaanse HBO-fantasyserie ‘Game of Thrones’ en in de tussentijd was ze in vele nationale en internationale films te zien, waaronder ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en ‘Valkyrie’, met Tom Cruise. Tegenwoordig is ze ook zangeres: in augustus verscheen haar debuutalbum ‘See you on the ice’ en de single ‘Emily’. Carice staat altijd in de schijnwerpers en is dus ook altijd gevaarlijk.
 2. DJ Tiësto –Tijs Michiel Verwest – want zo heet hij echt – is één van de beste dj’s ter wereld. Vorig jaar nog werd hij door het toonaangevende Britse tijdschrift MixMag uitgeroepen tot beste dj aller tijden. Dj Tiësto is van alle markten thuis: ooit begon hij met club-trance, later ging hij ook techno, minimal, house en electro draaien.
 3. Anouk – Onze vaderlandse rockchick ziet er niet alleen gevaarlijk uit, ze is het dus ook echt. Anouk is al bijna 15 jaar niet uit de Nederlandse popscene weg te slaan en scoorde vele hits. Met singles stond ze nooit op 1, met albums des te vaker. En nu staat ze hier op 3.

En dit is de internationale top 3:

 1. Emma Watson

  Emma Watson, internationaal de gevaarlijkste ‘cyber celebrity’

  Emma Watson – De Britse actrice, vooral bekend als Hermelien in de Harry Potter-films, is de gevaarlijkste wereldster van 2012. Emma Watson schittert verder in films als ‘My Week with Marilyn’ en ‘The Perks of Being a Wallflower’ en is het gezicht van Lancôme.

 2. Jessica Biel – De ‘winnares’ van 2009 stond vorig jaar op nummer 4 en is nu weer twee plaatsen gestegen. Jessica Biel blijft maar in de schijnwerpers staan door haar al net zo beroemde verloofde Justin Timberlake en haar rol in de kaskraker ‘Total Recall’.
 3. Eva Mendes – Deze nieuwkomer op de internationale lijst schitterde in films als ‘2 Fast 2 Furious’ en ‘Hitch’. Ze is op dit moment in het nieuws door haar affaire met de Canadese acteur Ryan Gosling.

De opmerkelijkste resultaten van het onderzoek:

 • Latino-vrouwen zijn gevaarlijk. In de internationale top 3 staat Eva Mendes op 3, maar in de top 10 is zelfs de helft van Latijns-Amerikaanse afkomst, want daar staan ook nog Selena Gomez (4), Shakira (7), Salma Hayek (9) en Sofia Vergara (10).
 • Vrouwen zijn gevaarlijker dan mannen. Wij hebben Tiësto op 2, maar in de internationale top 10 is geen man te bekennen.
 • Pas op voor muzikanten. In de Nederlandse top 3 maken ze állemaal muziek.
 • Krantenkoppen staan niet gelijk aan risico. Tom Cruise en Katie Holmes stonden dit jaar niet eens in de internationale top 50, ondanks de publiciteit rond de scheiding van het Hollywood-stel.
 • Heidi Klum, Anna Paquin, Scarlett Johannson, Brad Pitt en Emma Stone zijn dit jaar allemaal uit de internationale top 10 verdwenen.

Veiligheidstips:

 • Pas op voor sites die u vragen iets te downloaden voordat er content te zien is. U kunt er beter voor kiezen om streaming video’s te bekijken of de inhoud te downloaden van gevestigde websites, zoals die van de publieke en commerciële omroepen.
 • ‘Gratis downloads’ en ‘Free downloads’  zijn de meest virusgevoelige zoektermen. Iedereen die bestanden downloadt moet ervoor uitkijken geen malware op zijn computer los te laten.
 • Zorg voor actuele bescherming – zoals McAfee All Access – van alle apparaten waarmee u op internet komt: pc’s, Macs, smartphones, tablets en netbooks.
 • Een gratis versie van de SiteAdvisor-software kan worden gedownload op www.siteadvisor.com.

Hier vindt u meer informatie: 

Over McAfee
McAfee, een dochteronderneming van Intel Corporation, is het grootste gespecialiseerde ICT-beveiligingsbedrijf ter wereld. Het bedrijf is in 1987 opgericht en heeft als missie om organisaties en consumenten te helpen met de beveiliging van hun digitale wereld. McAfee is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, met behulp van innovatieve en proactieve oplossingen. Via Global Threat Intelligence worden nieuwe dreigingen op de voet geanalyseerd en gevolgd, om zo criminelen steeds een stap voor te blijven. McAfee helpt thuisgebruikers, bedrijven, overheden en service providers bij het naleven van regels, het beveiligen van gegevens, het voorkomen van systeemuitval, het identificeren van kwetsbaarheden en het voortdurend controleren en verbeteren van hun beveiliging. Kijk voor meer informatie op www.mcafee.nl.

Over McAfee SiteAdvisor technologie
McAfee SiteAdvisor technologie beschermt gebruikers tegen kwaadaardige websites en browser kwetsbaarheden. SiteAdvisor test en beoordeeld vrijwel iedere goed bezochte website op internet en geeft via rode, gele en groene iconen het risiconiveau van een website weer.

De scores van SiteAdvisor worden samengesteld met behulp van gepatenteerde technologie waarmee die websites automatisch test. SiteAdvisor-software werkt met Internet Explorer en Firefox.

Contactpersonen voor de pers
MCS, McAfee Persdesk, e-mail mcafee@mcspr.nl, tel. 023 – 562 8208.

 • Print
 • PDF