25
februari
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Mobile World Congress: Intel versnelt ontwikkeling van mobiele oplossingen

Samenvatting

  • Lancering dual-core Intel Atom Processor platform (voorheen ‘Clover Trail+’), bedoeld voor smartphones in het hogere en middensegment. Twee maal de rekenprestaties en drie maal de grafische mogelijkheden1, bij een concurrerende batterijlevensduur. Dit product zal ook worden gebruikt in Android tablets.
  • Onthulling van een van ’s werelds kleinste2 en meest energiezuinige multimode-multiband LTE-oplossingen. Single mode producten zijn op dit moment al leverbaar; multimode producten komen in de eerste helft van 2013.
  • Het succes van het Intel Atom Z2420 platform in opkomende markten zet door, waaronder een nieuwe smartphone van Etisalat in Egypte.
  • Asus komt met nieuwe Android-tablet op basis van Atom Z2420 processor.
  • Ondersteuning van diverse partners voor de volgende generatie quad-core Atom SoC (‘Bay Trail’), die eind 2013 op de markt zal verschijnen.
  • Uitbreiding van programma om de ontwikkeling van nieuwe mobiele toestellen te stimuleren, te beginnen met tablets, later gevolgd door telefoons.

Intel heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona een reeks nieuwe mobiele producten en initiatieven aangekondigd. Hiermee versterkt het bedrijf zijn aanwezigheid in de mobiele markt en stimuleert het de introductie van nieuwe apparaten en rijkere gebruikersbelevingen met Intel Inside.

Tot de aankondigingen behoren een nieuw dual-core Atom SoC (‘Clover Trail+’) platform voor smartphones en Android tablets, en de eerste multimode-multiband LTE-oplossing van het bedrijf. Deze laatste zal in de eerste helft van dit jaar op de markt zal komen. Verder gaf het bedrijf informatie over ‘Bay Trail’, over een nieuw stimuleringsprogramma voor partners en over nieuwe successen met het Intel Atom Z2420 platform voor smartphones in opkomende markten.

“Intel breidt zijn portfolio voor diverse mobiele marktsegmenten verder uit”, zegt Herman Eul, Intel vice-president en co-general manager van de Mobile and Communications Group. “In minder dan een jaar hebben we samen met onze klanten smartphones op basis van Intel gelanceerd in meer dan 20 landen over de hele wereld. Ook hebben we een energiezuinige Atom SoC tablet-oplossing voor Windows 8 die al door vooraanstaande OEMs wordt geleverd. Verder blijven we voor verschillende besturingssystemen nauw samenwerken met onze partners, om consumenten de beste mobiele producten en belevingen te bieden met Intel Inside.”

 

Nieuw, energiezuinig Atom SoC-platform

Intels nieuwe Atom processorplatform ( ‘Clover Trail+’) en smartphone referentiemodel bieden uitstekende prestaties, een laag energieverbruik en een lange batterijlevensduur die vergelijkbaar is met de populairste Android-smartphones. Dit product heeft de eigenschappen die klanten verwachten van Intel, zoals hoge prestaties bij het browsen en bij het afspelen van HD-video’s, en snel opstarten van Android apps.

De 32nm dual-core Intel Atom processors van het platform – de Z2580, Z2560 en Z2520 – zijn beschikbaar in snelheden van maximaal respectievelijk 2,0GHz, 1,6GHz en 1,2GHz. De processor ondersteunt Intel Hyper-Threading Technologie met vier gelijktijdige applicatiethreads.

Het geïntegreerde platform bevat ook een Intel Graphics Media Accelerator die dankzij ‘boost mode’ een snelheid van 533MHz kan behalen. Dit biedt tot drie maal betere grafische prestaties1 voor spectaculaire 3D-visuals, levensecht gamen en vloeiende 1080P video encoding en decoding met een snelheid van 30 frames per seconde (fps).

Het nieuwe platform beschikt ook over geavanceerde functies voor fotografie en video, waaronder ondersteuning voor twee camera’s met een primaire camerasensor van maximaal 16 megapixels. Verder is het mogelijk om panoramafoto’s te maken, is er een ‘burst’ mode die 14 foto’s per seconde maakt in 8 megapixel-kwaliteit, real-time gezichtsherkenning en ondersteuning voor HDR (‘High Dynamic Range’) fotografie met bijvoorbeeld de optie om beelden scherper te maken door middel van ‘de-ghosting’.

Het platform is voorzien van Intel Identity Protection Technology (Intel IPT). Hiermee kunnen online diensten – zoals online bankieren, e-commerce, online gaming en social networking – beveiligd worden met krachtige twee-factor authenticatie. Omdat Intel IPT op chipniveau werkt is de beveiliging sterker dan bij andere oplossingen. Intel werkt samen met diverse partners om deze beveiligingstechnologie in hun diensten te ondersteunen, waaronder Feitian, Garanti Bank, MasterCard, McAfee, SecureKey Technologies, Symantec, Vasco Data Security International en Visa.

Dankzij ondersteuning van WUXGA-schermen met een maximale resolutie van 1900×1200 is het platform ook geschikt voor Android-tablets met grotere schermen. Verder worden Android 4.2 (Jelly Bean), Intel Wireless Display (‘WiDi’) technologie, HSPA+ met een maximale snelheid van 42Mbps ondersteund, evenals het nieuwe standaard bestandsformaat UltraViolet Common File Format. Diverse klanten hebben gekozen voor het ‘Clover Trail+’-platform voor telefoons en tablets, waaronder ASUS, Lenovo en ZTE.

Tijdens CES werd de Lenovo IdeaPhone K900 aangekondigd, gebaseerd op de Intel Atom processor Z2580. Dit toestel biedt snelle en rijke video, graphics en webcontent. De IdeaPhone is slechts 6,9mm dun en is uitgerust met ’s werelds eerste 5,5-inch full high-definition 400+ PPI (Pixels Per Inch) scherm, voor haarscherpe tekst en beelden. De K900 wordt het eerste product op de markt dat is gebaseerd op de Atom processor Z2580. Lenovo is van plan om deze smartphone in de tweede helft van 2013 in China op de markt te brengen, snel gevolgd door diverse internationale markten.

Voortbouwend op het nieuwe Intel Atom platform (‘Clover Trail+’), toonde Intel ook zijn toekomstige 22nm smartphone Atom SoC (‘Merrifield’). Dit product is gebaseerd op Intels geavanceerde 22nm procede en heeft een totaal vernieuwde Atom-microarchitectuur die zal zorgen voor hogere prestaties, een lager energieverbruik en een langere batterijlevensduur.

 

4G LTE

Intel wil een met energiezuinige, wereldwijd inzetbare modemoplossing komen die geschikt is voor meerdere frequenties, modes, regio’s en apparaten. De Intel XMM 7160 is een van ’s werelds kleinste2 en meest energiezuinige multimode-multiband LTE-oplossingen (LTE / DC-HSPA+ / EDGE). Het is geschikt voor inbouw in verschillende apparaten, waaronder smartphones, tablets en Ultrabooks. Het 7160 global modem ondersteunt tot 15 LTE-frequenties tegelijkertijd, meer dan enig andere oplossing die op dit moment beschikbaar is2. Daarnaast biedt het een in hoge mate configureerbare radioarchitectuur die betaalbare multiband-configuraties mogelijk maakt, evenals wereldwijde roaming.

“De 7160 is een zeer concurrerende 4G LTE-oplossing waarvan we verwachten dat die zal voorzien in de behoeften van de groeiende wereldwijde 4G-markt”, zegt Eul. “Onafhankelijke analisten beschouwen onze oplossing als een van de allerbeste en ik heb er het volste vertrouwen in dat onze producten er voor zullen zorgen dat Intel zijn intrede zal doen in nieuwe communicatieoplossingen. De verwachting is dat het aantal LTE-verbindingen in de komende 12 maanden zal verdubbelen tot ruim 120 miljoen. We zijn ervan overtuigd dat onze oplossing ontwikkelaars en service providers een complete, concurrerende oplossing zal bieden, terwijl consumenten kunnen rekenen op de beste 4G-beleving. Hierop voortbouwend zal Intel de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde functies versnellen, zodat deze op tijd beschikbaar zijn voor toekomstige 4G-netwerken met geavanceerde mogelijkheden.

De single mode 4G LTE-oplossing van Intel is op dit moment leverbaar; de multimode producten zullen in de eerste helft van dit jaar beschikbaar komen. Het bedrijf optimaliseert zijn LTE-oplossingen gelijktijdig met zijn SoC-producten, om ervoor te zorgen dat het gecombineerde energiezuinige oplossingen kan blijven aanbieden.

 

Intel Atom Platform Z2420

Naarmate Intel zijn aanwezigheid wereldwijd uitbreidt, ziet het bedrijf enorme kansen om op Intel gebaseerde oplossingen te bieden aan consumenten in opkomende markten. Als onderdeel van de strategie van het bedrijf om te profiteren van de groeiende markt voor laaggeprijsde smartphones in opkomende markten – waarvan sommige analisten verwachten dat deze in 2015 het aantal van 500 miljoen toestellen zal bereiken – onderstreepte Intel de successen die het boekt met het Intel Atom Processor Z2420 platform (‘Lexington’). Sinds de aankondiging van dit platform tijdens CES, zijn er nieuwe toestellen aangekondigd door Acer (Thailand en Maleisië), Lava (India) en Safaricom (Kenya).

Etisalat Misr, een vooraanstaande telecomprovider in Egypte en een dochteronderneming van Etisalat Group UEA, heeft tijdens MWC samen met Intel plannen onthuld voor de Etisalat E-20 Smartphone met Intel Inside. Dit toestel zal naar verwachting in april worden gelanceerd en wordt het eerste op Intel gebaseerde toestel in het Midden Oosten en Noord Afrika, en het tweede in heel Afrika, na de recente lancering van Safaricom in Kenya.

De mogelijkheid om het Atom SoC-platform toe te passen in diverse toestellen en markten, zal later vandaag worden onderstreept met de aankondiging van een nieuwe ASUS Android-tablet op basis van de Intel Atom Processor Z2420.

 

Tablets met Intel Inside

De Intel Atom Processor Z2760, Intels eerste quad-core Atom Soc (‘Bay Trail’), wordt de krachtigste Atom processor tot nu toe. De prestaties zijn twee maal zo hoog als Intels huidige platform voor tablets. Het Bay Trail-platform, dat eind 2013 wordt verwacht, draait inmiddels met zowel Windows als Android en zal nieuwe designs mogelijk maken die tot 8mm dun zijn en waarmee een hele dag op de batterij gewerkt kan worden, terwijl de standby-tijd in weken wordt gerekend.

Intel werkt momenteel samen met Compal, ECS, Pegatron, Quanta en Wistron om de introductie van Bay Trail-tablets te versnellen. Intel breidt ook de samenwerking met vooraanstaande OEM partners uit, waaronder Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics en Samsung.

 

Intel stimuleert mobiele innovatie door partners

Intel breidt zijn inspanningen voor het partner ecosysteem uit, om innovaties te stimuleren in mobiele Windows en Android apparaten. Intel-platforms en ondersteunende programma’s helpen OEMs en ODMs al tientallen jaren bij het innoveren. Het nieuwe programma is erop gericht om samen met OEMs en ODMs de time-to-market van geavanceerde mobiele apparaten op basis van Intel architectuur te versnellen. Het programma richt zich in eerste instantie op tablets, gevolgd door telefoons, aan de hand van gekwalificeerde oplossingen met eenvoudige bouwstenen waarmee snel ontwerpen kunnen worden ontwikkeld voor zowel bestaande als opkomende markten. De Atom Processor Z2760 voor Windows 8 en de toekomstige 22nm Atom SoC (‘Bay Trail’) worden het startpunt voor dit initiatief.

Uitgebreide info over Intel op Mobile World Congress 2013 (inclusief achtergrondinformatie, hi-res foto’s en videomateriaal) is te vinden op http://intel.com/newsroom/mwc.

1 Vergeleken met het Intel Atom Processor Z2460-platform; de grafische kloksnelheid verschilt per product: Z2580; Z2560; Z2520.

2 Vergeleken met concurrerende oplossingen die momenteel verkrijgbaar zijn.

 

Over Intel

Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

  • Print
  • PDF