01
juli
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuw VINT rapport van Sogeti geeft inzage in Vierde Industriële Revolutie

Internet of Things zorgt voor huwelijk tussen fabrieksautomatisering en IT

Vianen, 1 juli 2014

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti lanceert het derde rapport in de vierluik over Internet of Things. In deze onderzoeksnotitie geeft VINT inzage in de vierde Industriële Revolutie; het technologiehuwelijk tussen fabrieksautomatisering ofwel Operationele Technologie (OT) en Informatietechnologie (IT) waarbij de industrie voorop loopt. Internet of Things, alles en iedereen aan internet, zorgt voor dit samengaan. Volgens het onderzoeksinstituut is het samengaan van OT en IT een belangrijke aanjager voor snelle veranderingen; intensieve klantinteractie, onderlinge samenwerking tussen machines en een compleet andere aanpak voor het onderhoud van apparaten. Tegelijkertijd signaleert VINT een aantal uitdagingen om het huwelijk tussen OT en IT te laten slagen. Zo pleiten de auteurs voor het optuigen van een geheel nieuw vakgebied om de muur tussen technologie op de fabrieksvloer en informatietechnologie te slechten. De titel van dit nieuwste VINT-rapport luidt: De Vierde Industriële Revolutie, Things als link tussen OT en IT.

Vierde Industriële Revolutie
“Dit samengaan tussen OT en IT is een nieuwe stap in de industriële revolutie. Kortom, de vierde Industriële Revolutie,” aldus Menno van Doorn, Directeur van VINT en één van de auteurs van dit Internet of Things rapport. “Tal van voorbeelden maken deze revolutie zichtbaar. Zo kopen reizigers in Londen nu pay-as-you-go tickets voor het openbaar vervoer. Als er sprake is van vertraging betaalt de reiziger automatisch een andere prijs voor zijn trein-, metro- of buskaartje dan de reiziger die op tijd reist. Deze Internet of Things toepassing maakt dat mogelijk door de koppeling van gegevens uit de operationele systemen van het treinverkeer en de informatiesystemen die data van reizigers bijhouden. Autofabrikanten of olieraffinaderijen besparen miljarden op onderhoud door de inzet van technologie die de conditie van apparatuur voortdurend in de gaten houdt en zo het falen van fabrieksonderdelen voorspelt. Naar verwachting zal deze zogenoemde Machine-to-Machine (M2M) communicatie-markt de omvang van de markt voor mobiele telefonie overtreffen.”

Huwelijkstherapie voor Machine-to-Machine communicatie
“Het samengaan van OT en IT levert veel voordelen op. Tegelijkertijd is een gelukkig huwelijk nog lang niet aan de orde. Engineering en IT spreken verschillende talen. Fabrieksautomatisering is veelal incidentgedreven. De technologie is ingebed en technici houden zich bezig met de controle over machines. In tegenstelling tot de wereld van informatietechnologie. Daarin moet alles met alles kunnen praten en is er sprake van een functionele baas die ervoor zorgt, dat iedereen met een apparaat (smartphone, tablet, laptop of desktop pc) zijn of haar werk kan doen. In ons rapport geven we drie aanbevelingen om de integratie tussen OT en IT sneller te laten verlopen. Zo adviseren we organisaties met telecom-ogen naar hun operatie te kijken. De telecommunicatiesector is erin geslaagd, tijd en afstand te overbruggen met machineprotocollen (M2M). Verder roepen we bedrijven op de integratie van OT en IT hoog op de digitale transformatie-agenda te zetten. Het mentaal en fysiek bij elkaar brengen van deze verschillende werelden is het speerpunt. De grootste uitdaging zit in de cultuur van een organisatie. Het laatste en belangrijkste voor de toekomst is het instellen van een nieuw vakgebied. Educatie loopt vaak achter op de praktijk. Dus we moeten nu versneld initiatieven ontplooien, waarbij de muur tussen OT en IT ook op opleidingsniveau verdwijnt,” concludeert Menno van Doorn.

Internet of Things vierluik
‘De Vierde Industriële Revolutie’ is het derde rapport in de reeks van vier ‘Internet of Things’- rapporten die VINT lanceert. In het najaar van 2013 kwam het eerste rapport met de titel ‘Things – Internet of Business Opportunities’ uit. Begin dit jaar bracht VINT het rapport ‘Empathic Things’ uit over Internet in, om en aan het lichaam. Het laatste rapport in dit vierluik staat in het teken van ‘Smart Cities’. Dit vierde rapport beschrijft de mogelijkheden van slimme leef- en woonomgevingen.

Sander Duivestein, Erik van Ommeren, David Excoffier, René Maas en Menno van Doorn zijn de auteurs van het rapport ‘De Vierde Industriële Revolutie’. Zij werken eveneens aan het laatste rapport over Internet of Things dat komend najaar verschijnt.

Het rapport is te downloaden via http://bit.ly/1l3XAXU.

Over VINT
Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti doet onderzoek naar belangrijke technologische ontwikkelingen. Afgelopen jaren heeft VINT onderzoek gedaan naar Open-Source innovatie en Crowdsourcing (2006), social media (2008), de crisis en paradigmaverschuiving (2010), het App Effect (2012) en Big Data (2013). VINT is opgericht in 1994 en heeft inmiddels ook meer dan 10 boeken en een groot aantal  videoproducties gepubliceerd.

Over Sogeti Nederland B.V.
Sogeti is een vooraanstaande IT-dienstverlener actief in applicatiebeheer, management van infrastructuren en High-Tech engineering. De oplossingen van Sogeti voor mobiel werken, security, de cloud en business intelligence dragen bij aan het realiseren van de strategische doelstellingen van haar klanten in de grootzakelijke markt. Op het gebied van software testen is Sogeti marktleider zowel wereldwijd als in Nederland. Passie voor het vakmanschap zit in de genen van de meer dan 2500 Sogetisten werkzaam (dicht)bij de klant. Sogeti Nederland B.V. maakt deel uit van de wereldwijde Sogeti groep met zo’n 20.000 IT-professionals in 15 landen met meer dan 100 vestigingen in Europa, de VS en India. Meer informatie is beschikbaar op www.sogeti.nl.

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Jolanda Peek, 06-52327513.

  • Print
  • PDF