Schiphol-Rijk,
19
juni
2017
|
15:32
Europe/Amsterdam

On- of offline op vakantie? De hoogtepunten van ons Unplugging-onderzoek

Klik voor grote versie
infographic
Deel deze infographic via social media of op uw site

Het is juni! Dat betekent dat de zon schijnt (soms), en dat het over een paar weken weer zomervakantie is. Of je nu naar Ibiza gaat om te luieren of met het gezin op de camping in Frankrijk gaat staan: vakanties zijn het perfecte excuus om een tijdje offline te gaan en van het échte leven met elkaar te genieten.

Uw devices in de vakantie uitzetten – of thuislaten? – is trouwens ook bevorderlijk voor uw veiligheid. Maar kunnen we het eigenlijk wel, offline gaan? Hoe lang houden we het vol? We hebben het gevraagd aan meer dan tweeduizend mensen van 18 tot 55 jaar, om meer te weten te komen over hun gedrag en hun houding op reis ten opzichte van hun apparaten met internet.

We willen wel offline, maar we zijn bang dat we het niet kunnen

43 procent van de ondervraagden ging op vakantie met het idee om hun internet uit te zetten en uit te láten. Van die 43 procent zegt 81 procent een leukere vakantie te hebben gehad, juist door het gebrek aan connectiviteit. De rest heeft zich dus niet beter vermaakt, maar had dat waarschijnlijk wel gehoopt. Als werkverplichtingen geen enkele rol zouden spelen, zou 57 procent van de respondenten het liefst helemaal zonder internet op vakantie gaan. Dit geldt vooral voor twintigers en dertigers: van hen zou 69 procent volledig offline willen. Dit is bij minder dan de helft – 49 procent – van de veertigers het geval. Werk speelt vaak echter wél een rol, en daarnaast wil 62 procent toch wel graag bereikbaar blijven voor vrienden en familie.

Voor wie of wat willen we dan vooral online zijn? Ruim de helft, 52 procent, zegt iedere dag minstens een uur gebruik te maken van internet, en 38 procent kan hooguit een dag verstoken blijven van e-mail, of dat nu zakelijk of privé is. 37 procent trekt de grens bij een dag zonder sociale media en 54 procent is niet in staat om meer dan 24 uur sms-loos te leven. En de twintigers mogen dan wel de grootste bereidheid tonen om offline te gaan, maar juist van deze groep heeft een meerderheid de meeste last van ontwenningsverschijnselen.

Waarom offline?

Maar nu even over degenen die daadwerkelijk de stekker uit hun internet hebben getrokken. Waarom hebben ze dat gedaan? De redenen lopen nogal uiteen, maar het meest worden genoemd: ‘in het moment zijn’ (69 procent), ontstressen (65 procent), afstand nemen van het werk (44 procent) en de anderen tegemoetkomen (36 procent). Volgens een ánder onderzoek van McAfee heeft 40 procent van de respondenten het gevoel dat hun partner, als ze samen zijn, meer aandacht voor zijn of haar device heeft, en 45 procent doet melding van onenigheid met de partner, een vriend of een familielid over het gebruik van een device in hun gezelschap.

Blijf veilig, blijf relaxt

Dan nu de volgende kwestie. Als vakantiegangers ervoor kiezen van alles op de hoogte te blijven, doen ze dat dan veilig?

Het vakantieseizoen is voor iedereen hartstikke leuk, dus ook voor cybercriminelen die maar al te graag misbruik willen maken van mensen ‘in den vreemde’. Als die mensen gemak boven veiligheid stellen, door bijvoorbeeld onbeveiligde en makkelijk te hacken wifi te gebruiken, zetten ze hun persoonlijke data op het spel.

Of hij nu wifi op het vliegveld gebruikt of e-mails stuurt vanuit de hotelkamer: zodra de reis begint, maakt persoonlijke beveiliging een vrije val op het prioriteitenlijstje van de vakantieganger. 58 procent van de respondenten geeft aan te weten hoe te controleren of een wifi-netwerk beveiligd en veilig is, maar minder dan de helft – 49 procent – neemt de moeite om zich ervan te verzekeren dat het om een beveiligde verbinding gaat. Twintig procent staat helemáál niet stil bij de veiligheid van wifi en voor 32 procent hangt het er vanaf hoe dringend de behoefte aan internet is. Verder kunnen we concluderen dat ouders meer oog hebben voor wifi-veiligheid en vaker – namelijk in 63 procent van de gevallen – weten of de verbinding al dan niet veilig is. Bij niet-ouders is dat 54 procent.

Dus als u dan zo nodig van de geneugten van internet wilt profiteren tijdens uw vakantie, neem dan in ieder geval de volgende veiligheidstips in acht:

  • Browse veilig als u van huis bent. Het is heel verleidelijk om tijdens de vakantie uw internetdevice te gebruiken. Als u die verleiding niet kunt weerstaan, zorg er dan voor dat uw verbinding veilig is. Vermijd openbare of onbeveiligde wifi-netwerken, want die maken uw persoonlijke gegevens kwetsbaar voor cybercriminelen. Als een verbinding via openbare wifi onvermijdelijk is, gebruik dan een Virtual Private Network (VPN) zoals McAfee Safe Connect. Een VPN versleutelt uw gegevens en zorgt ervoor dat ze rechtstreeks van uw apparaat worden verstuurd naar waar ze naartoe moeten.
  • Update uw apparaten. De eerste verdedigingslinie voor uw devices bent u zelf, dus het is belangrijk om een ​​aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig te blijven. Zorg ervoor dat besturingssysteem en applicaties up-to-date zijn. Oude softwareversies kunnen beveiligingsrisico’s met zich meebrengen.
  • Installeer uitgebreide beveiliging. Zodra u uw apparaten hebt geüpdatet met de nieuwste software, doet u er goed aan uitgebreide beveiliging te installeren. Een oplossing als McAfee LiveSafe houdt uw apparaten vrij van virussen en andere ongewenste malware.

Over McAfee

McAfee is een van ’s werelds grootste onafhankelijke cybersecuritybedrijven. Geïnspireerd door de kracht van samenwerking, creëert McAfee zakelijke en consumentenoplossingen die de wereld veiliger maken. Kijk voor meer informatie op www.mcafee.com.

Meer informatie:

Contactpersonen voor de pers:
MCS PR, McAfee Persdesk, e-mail mcafee@mcspr.nl, tel. 023 - 562 8208.