09
december
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Overnachting Amsterdam aanzienlijk duurder dan in Duitse en Belgische steden, volgens overzicht GoEuro

  • GoEuro brengt accommodatieprijzen in 150 steden in kaart
  • New York internationaal de duurste stad om te overnachten
  • Overnachting in Rotterdam gemiddeld het goedkoopst van Nederland
  • Airbnb-overnachting in Delft het goedkoopst van Nederland, internationaal op nummer 3

Berlijn, 9 december 2014 – Volgens GoEuro, het gratis online vergelijkingsplatform voor reizen via vliegtuig, trein en bus tussen steden en dorpen in Europa, is een overnachting in Amsterdam aanzienlijk duurder dan in steden in Duitsland of België. Ook blijken toeristen voor de prijs van één nacht in het vijfsterrenhotel in Punta Cana (Dominicaanse Republiek) maar liefst zeven maanden te kunnen verblijven in een hostel in Caïro. Dit zijn enkele interessante voorbeelden uit de nieuwe GoEuro accommodatie-prijsindex. Hierin heeft de reiszoekmachine op een rijtje gezet wat het verblijf in 150 steden over de hele wereld kost, na vergelijkbare overzichten van binnenlandse vervoerstarieven, stedelijk transport en de gemiddelde prijs van een biertje in verschillende landen.

Het totaaloverzicht van de 150 steden geeft de gemiddelde prijs per nacht in diverse categorieën: Airbnb, één- tot en met vijfsterrenhotels en hostels. Ook is er een gemiddelde prijs berekend van alle soorten accommodatie bij elkaar en dit is het getal dat de rangorde van de index – van hoog naar laag – bepaalt. Verder bevat de index top-20 overzichten van de voordeligste én de duurste Airbnb’s, hostels, vijfsterrenhotels en overige hotels.

Op het totaaloverzicht komt New York met een gemiddelde prijs van bijna 200 euro als duurste stad uit de bus, op ruime afstand gevolgd door St. Moritz, Zwitserland (147 euro) en Macao, China (135 euro). Helemaal onderaan staan het Albanese Tirana, Hammamet in Tunesië en de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar een overnachting gemiddeld minder dan 30 euro kost.

Met gemiddeld 49 euro per nacht steekt Rotterdam daar helemaal niet slecht tegen af. De havenstad staat hiermee op nummer 109. Een heel stuk hoger, op nummer 16, vinden we Amsterdam: op een euro na twee keer zo duur als Rotterdam, en duurder dan alle onderzochte steden uit onze buurlanden Duitsland en België. Tussen de twee Nederlandse uitersten in staan Haarlem (nummer 62 én 62 euro, vlak na Antwerpen), Utrecht (60 euro), Groningen (55 euro), Den Haag (54 euro) en Delft (51 euro).

Een privé-accommodatie via Airbnb is in Tirana het goedkoopst, gemiddeld 24 euro per nacht, en verrassend genoeg vinden we Delft slechts twee plaatsen hieronder, met 33 euro voor een overnachting. Anderhalve week in Tirana is even duur als één nacht in Boston, waar je 220 euro dient af te tikken. De Amerikaanse stad heeft in de top-3 van duurste Airbnb-overnachtingen gezelschap van Cancun (Mexico) en New York.

Dat is echter nog niets vergeleken met de stad die de duurste vijfsterrenhotels huisvest, want in Punta Cana, in de Dominicaanse Republiek, kost zo’n luxe verblijf gemiddeld ruim 1000 euro. Dat is bijna drie weken in Antalya, Turkije, met hetzelfde aantal sterren! In deze top-20 van voordeligste vijfsterrenhotels staat Delft trouwens op nummer 11, en Den Haag op 17. Opvallend is dat de verschillen bij minder dan vijf sterren ineens veel kleiner zijn: de laagste gemiddelde prijs is 28 euro (Hammamet), de hoogste 52 euro (New York). Maar als je écht goedkoop uit wilt zijn, dan slaap je voor 5 euro in een hostel in Cairo.

Meer informatie en een infographic van de prijsindex is hier te vinden: www.goeuro.nl/accommodatie-prijsindex.

Over GoEuro
GoEuro is een reiszoekmachine die het mogelijk maakt om lucht-, spoor- en busvervoer in heel Europa te vergelijken.

GoEuro zorgt voor een revolutie in reisplanning. Het platform geeft reizigers een ruimere keuze, voorziet hen van uitgebreide informatie – transparante prijzen en gedetailleerde reistijden – en maakt boeken een stuk eenvoudiger. Met GoEuro kunnen reizigers hun reis plannen naar en vanaf iedere locatie, met inbegrip van steden en dorpen, waarbij de beste transportcombinaties op basis van prijs, reistijd en gemak in één oogopslag zichtbaar worden en het bezoeken van meerdere websites niet langer nodig is om een hele reis te plannen. GoEuro maakt reisplanning eenvoudig, flexibel en persoonlijk.

GoEuro is gevestigd in Berlijn en heeft 50 medewerkers uit 20 landen. Het bedrijf is voor miljoenen dollars gefinancierd door onder andere Battery Ventures, Hasso Plattner Ventures en Lakestar.

Noot voor redactie
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met:

MCS PR
Marguérite van der Heijden
Tel. 023 – 562 82 08
E-mail: marguerite@mcspr.nl

  • Print
  • PDF