26
augustus
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Panelexperts: mobiele etiquette ontwikkelt zich vanzelf; gebruik gezond verstand en maak goede afsprakenVideo’s

Op donderdag 25 augustus 2011 vond in de Industrieele Groote Club in Amsterdam op uitnodiging van Intel een rondetafeldiscussie plaats. Aanleiding was de bekendmaking van de resultaten van een Intel-onderzoek naar onze ‘mobiele manieren’ bij het gebruik van mobiele technologie (laptops, tablets, mobiele telefoons, etc.).

 • De discussie werd geleid door Peter Olsthoorn (journalist). De deelnemers waren: drs. Anouk van Eekelen, etiquettedeskundige; Erwin Blom, oprichter, mede-eigenaar The Crowd; Jan Heemskerk, hoofdredacteur Playboy; Petra de Boevere, ondernemer, het ‘slijterijmeisje’ en Patrick Bliemer, directeur Intel Noord-Europa.
 • Belangrijkste uitkomsten n.a.v. de stelling ‘Hebben we mobiele etiquetteregels nodig?’:
 • Mobiele technologie is een vast, niet meer weg te denken en geaccepteerd deel van ons dagelijkse leven geworden, zowel privé als zakelijk.
 • Etiquette is iets dat zich ontwikkelt. Naarmate mobiele technologie meer en meer geaccepteerd wordt, zal de geldende etiquette voor het gebruik ervan geleidelijk veranderen. De huidige verschillen in opvattingen tussen de jongere en de oudere generatie zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
 • Gezond verstand en het maken goede onderlinge afspraken over het gebruik van mobiele technologie zijn de beste manieren om irritatie te voorkomen.
 • Formele wetgeving of een verbod op het gebruik van mobiele technologie op sommige openbare plekken gaan te ver en zullen toch niet werken.
 • Zorgt mobiele technologie ervoor dat we minder gelegenheid hebben om ‘ons te vervelen’ en rustig na te denken of onze creativiteit de vrije loop te laten? De meningen zijn verdeeld: sommigen menen dat we hierdoor minder creatief worden; anderen vinden dat de communicatie en interactie met anderen juist leidt tot meer creatieve ideeën en inspiratie.
 • Door de constante toegang tot mobiele technologie, internet en social media is het verstandig om voorzichtiger te zijn met wat we in het openbaar zeggen: je weet niet of iemand je woorden direct op Twitter, Facebook, Hyves of een ander social media platform zet. Betekent dit dat onze vrijheid is afgenomen? Nee: de transparantie is toegenomen, dus moeten we verantwoordelijker zijn.
 • Drs. Anouk van Eekelen, etiquette trainer, presenteert de ‘Top 10 mobiele etiquette regels

Video’sPatrick Bliemer, directeur Intel Noord-Europa


Peter Olsthoorn, journalist


Drs. Anouk van Eekelen, etiquettedeskundige


Petra de Boevere, het ‘slijterijmeisje’


Jan Heemskerk, hoofdredacteur Playboy


Erwin Blom, oprichter The Crowd


Intel video: laptop in het park


Intel video: luid bellen in de sportschool


Intel video: tablet tijdens de koffie


Genevieve Bell, director van Intels Interactie and Experience Research Labs

Citaten pannelleden

Patrick Bliemer (directeur Intel Noord-Europa): “Bij het gebruik van mobiele technologie moeten we gewoon ons gezond verstand gebruiken en soms goede afspraken maken over wat wel en niet kan. Als we ons bewust zijn van en rekening houden met anderen, dan ontstaat er vanzelf een vorm van mobiele etiquette.”

Peter Olsthoorn, journalist (panelvoorzitter): “Tijdens de discussie viel me op dat in eerste instantie eigenlijk niemand echt iets zag in regeltjes voor het gebruik van mobiel apparaten. Maar toen Anouk van Eekelen haar top 10 mobiele etiquette regels presenteerde, kon iedereen zich daar toch wel in vinden.”

Drs. Anouk van Eekelen, etiquettedeskundige: “Wanneer mensen in het openbaar ‘live’ met elkaar praten, zijn ze vaak luidruchtiger dan wanneer ze in het openbaar mobiel telefoneren.”

Petra de Boevere (ondernemer, het ‘slijterijmeisje’): “Als je je irriteert aan mensen die allerlei persoonlijke en onzinnige statusupdates op social media posten, dan volg je de verkeerde mensen.”

Erwin Blom (oprichter, mede-eigenaar The Crowd): “Ik denk dat de irritatie die bij mensen optreedt wanneer je in gezelschap mobiele technologie gebruikt, deels wordt veroorzaakt door het feit dat men niet weet wat je daar allemaal op dat apparaat aan het doen bent.”

Jan Heemskerk (hoofdredacteur Playboy): “Mobiele apparaten horen niet in de slaapkamer. De slaapkamer is maar voor twee zaken: slapen en seks. Dus: niet doen, is dodelijk voor je huwelijk.

Top 10 mobiele etiquette regels

Door: drs. Anouk van Eekelen, etiquette trainer

  1. Verplaats je in een ander en voorkom dat iemand zich ongemakkelijk voelt.
  2. Praat in het openbaar nooit te luid via je mobiele telefoon
  3. Aan de eettafel geen mobiele apparatuur, behalve in geval van nood.
  4. Niet mailen, gamen, SMSen of bellen wanneer je met iemand in gesprek bent.
  5. Indien je toch moet opnemen, mailen of SMSen: excuseer je, loop even weg en hou het kort.
  6. Maak tijdens vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten vooraf afspraken over gebruik van mobiele apparatuur.
  7. Bespreek in het openbaar niets dat anderen niet mogen horen.
  8. Beperk het privégebruik van mobiele apparatuur onder werktijd.
  9. Plaats nooit ongevraagd informatie over anderen op internet.
  10. Reageer altijd tijdig op berichten als je dat belooft.

Achtergrondinformatie

Persbericht Intel-onderzoek: meerderheid Nederlanders voorstander van ‘mobiele etiquette’.
Resultaten Intel-onderzoek ‘mobiele etiquette’.

Zelf via Twitter meediscussiëren over mobiele manieren? Gebruik de hashtag #mobielemanieren_nl.

Over Intel

Intel, marktleider in computerinnovatie, ontwikkelt en bouwt essentiële technologieën die dienen als de bouwstenen voor computerapparatuur over de hele wereld. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com. Intel is ook te volgen via Twitter: http://twitter.com/intel of http://twitter.com/IntelNederland.

Voor meer informatie:

Intel Benelux, Kristof Sehmke, Communicatie Manager, telefoon +32 (0)3 450 08 11, e-mail: kristof.sehmke@intel.com
of
MCS BV, Perlita Fränkel, telefoon +31 (0)23 562 82 08, e-mail: perlitaf@monogram.nl.

Intel en het Intel-logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Intel Corporation of zijn dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen en merken kunnen geclaimd worden als het eigendom van anderen.


 • Print
 • PDF