Vianen,
21
april
2016
|
10:13
Europe/Amsterdam

Sogeti lanceert testaanpak voor Internet of Things

IoT-variant voor TMap marktstandaard beschreven in nieuw boek

Sogeti lanceert een testaanpak voor Internet of Things (IoT) oplossingen waarbij sprake is van een veel bredere en complexere omvang dan traditioneel software testen. De IT-dienstverlener breidt haar leidende marktstandaarden zoals TMap® Next en TMap® HD (Human Development) uit met IoTMap. Deze nieuwe testmethode voor Internet of Things toepassingen omvat vijf stappen die beschreven zijn in het IoTMap testing boek dat ook vanaf vandaag beschikbaar is. De vijf stappen zijn het testen van de verschillende IoT-lagen, het combineren van testexpertises, de selectie van de juiste IoT testomgeving, het vaststellen van de te testen kwaliteitseisen en het bepalen van bouwstenen die nodig zijn voor de meest effectieve teststrategie bij het verbinden van dingen en mensen aan het internet.

Bij het Internet of Things wordt het object voorzien van een slimme internetsensor die informatie verzamelt. Deze data wordt opgeslagen op een apparaat, in een database of als cloudoplossing. Om te zorgen dat het met internet uitgeruste ‘ding’ of persoon verbinding maakt met de data-opslag, wordt een beroep gedaan op een WiFi-netwerk, Bluetooth of andere netwerkverbinding. Vervolgens worden gegevens geanalyseerd en ontsloten via een website, mobiele app of bijvoorbeeld een touchscreen op het ‘ding’. Deze vier ‘Connect-Think-Talk-Act’ lagen moeten zowel stand-alone als in zijn geheel getest worden volgens de nieuwe IoTMap testaanpak.

“Anders dan in een traditionele omgeving van softwareontwikkeling en testing, hebben IoT-toepassingen een veel bredere en complexere testomvang. Dat vraagt om een diversiteit aan expertises. Tegelijkertijd is in een IoT-omgeving meer dan ooit de uitdaging scherp te bepalen wat al of niet getest moet worden. Het risico is dat er onnodig veel wordt getest en overlap ontstaat met de inzet van zoveel verschillende testexpertises. Daarom is intensieve samenwerking en actieve betrokkenheid van eindgebruikers vanaf het begin van de ontwikkeling van de IoT-oplossing van cruciaal belang,” vertelt Tom van de Ven, Senior Consultant High Tech bij Sogeti en een van de auteurs van het IoT testing boek.

Stappen voor IoT-testen
Het testen van de verschillende onderdelen van een IoT-oplossing vraagt om het combineren van de juiste testexpertises. Zo is het testen van een mobiele app iets anders dan het testen van benodigde datavarianten of veiligheidsstandaarden. Bij de derde stap wordt bepaald wat de juiste testomgeving moet zijn. Een IoT-oplossing wordt in veel meer verschillende omgevingen gebruikt dan bijvoorbeeld een traditionele ERP-applicatie. Tijdens stap vier wordt vastgesteld welke eigenschappen van de oplossing getest moeten worden. Zoals de mate van compatibiliteit, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Bij het bepalen van de bouwstenen in de laatste fase wordt bijvoorbeeld vastgesteld welk deel van de IoT-oplossing volledig geautomatiseerd getest wordt en waar al dan niet crowdtesting of andere testhulpmiddelen worden ingezet.

Het nieuwe boek met de titel ‘IoTMap: testing in an IoT environment’ besteedt verder speciale aandacht aan snelle teststrategieën en het testen in een omgeving van fysieke systemen.

Jaap Bloem, Tom van de Ven en Jean-Pascal Duniau zijn de auteurs van dit IoT testing boek dat beschikbaar is in het Engels. Het boek is verkrijgbaar via http://bit.ly/1UYcFBA.

Boilerplate

Over TMap
TMap® is een managementaanpak voor het testen van software die in de jaren negentig is ontwikkeld door Sogeti in Nederland. Inmiddels doen vele tienduizenden IT-professionals zowel in ons land als wereldwijd een beroep op deze marktstandaard. Sogeti heeft TMap® Next ontwikkeld voor software testen volgens de watervalmethode. In 2014 kwam TMap® HD (Human Development) beschikbaar voor het testen van software in een agile omgeving. Vandaag voegt de IT-dienstverlener IoTMap toe aan de TMap® Suite die de verschillende testmethodieken samenbrengt.

Over Sogeti Nederland B.V.
Sogeti is een vooraanstaande IT-dienstverlener actief in applicatiebeheer, management van infrastructuren en High-Tech engineering. De oplossingen van Sogeti voor mobiel werken, security, Internet of Things, de cloud en business intelligence dragen bij aan het realiseren van de strategische doelstellingen van haar klanten in de grootzakelijke markt. Op het gebied van software testen is Sogeti marktleider zowel wereldwijd als in Nederland. Passie voor het vakmanschap zit in de genen van de meer dan 2500 Sogetisten werkzaam (dicht)bij de klant. Sogeti Nederland B.V. maakt deel uit van de wereldwijde Sogeti groep met zo’n 20.000 IT-professionals in 15 landen met meer dan 100 vestigingen in Europa, de VS en India. Meer informatie is beschikbaar op www.sogeti.nl.

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Jolanda Peek,06-52327513.