08
april
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Sogeti organiseert social engineering challenge tijdens internationale security conferentie in Amsterdam

Voor de tweede keer organiseert Sogeti de Social Engineering Challenge tijdens de jaarlijkse internationale Security conferentie Hack-In-The-Box op 10 en 11 april 2013 in Amsterdam. Deelnemers worden uitgedaagd op hun social engineering-vaardigheden, door feiten te achterhalen uit telefoongesprekken met Nederlandse Top 100 organisaties. Afgelopen jaar was Sogeti de eerste in Europa die via een Social Engineering Challenge organisaties bewuster maakte van de kwetsbaarheden op het gebied van informatiebeveiliging. Ook dit jaar geeft de ICT-dienstverlener de meest ervaren Europese hackers de gelegenheid deel te nemen aan deze Social Engineering Challenge. Deze wedstrijd start tijdens de Hack-In-The-Box conferentie en sluit 1 mei 2013. De resultaten geven straks inzicht in de informatiebeveiliging van grote organisaties in ons land. Naar verwachting zijn de resultaten half juni 2013 beschikbaar.

De menselijke factor is veelal de zwakste schakel in het proces om de informatie-veiligheid van organisaties te optimaliseren. Uit de resultaten van afgelopen jaar is gebleken dat het relatief eenvoudig is gegevens boven water te krijgen van Top 100 organisaties in ons land. De verkregen informatie was onder andere welke type software wordt gebruikt, of IT al dan niet wordt uitbesteed en zo ja, aan welk bedrijf, welke browsers worden gebruikt, de naam van het draadloos netwerk en de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor catering of archiefvernietiging. Deze op zichzelf onschuldige informatie stellen hackers met wat vernuft in staat om bijvoorbeeld de volledige regie van het bedrijfsnetwerk over te nemen.

“Afgelopen jaar waren Nederlandse organisaties huiverig voor deze actie. Dit jaar melden organisaties zich spontaan aan om doorgelicht te worden. Voor veel organisaties is het een manier om bij hun directie aandacht te vragen voor de rol van de mens als integraal onderdeel van hun informatiebeveiligingsbeleid.” aldus Marinus Kuivenhoven, Senior Security Expert van Sogeti.

Aanpak

Voordat de wedstrijd begint op 10 april aanstaande krijgen deelnemers een willekeurig geselecteerd bedrijf uit de Top 100 organisaties van Nederland toegewezen. Tijdens de challenge hebben de deelnemers vervolgens een half uur de tijd om via een telefoongesprek benodigde informatie te verzamelen. Punten worden gescoord door de gesprekspartner aan de telefoon over te halen de naam van het cateringbedrijf van desbetreffende organisatie te noemen. Of te laten browsen naar een website waarvan de content alleen door Sogeti aangepast kan worden. De voortgang van de wedstrijd wordt nauwgezet gevolgd om te voorkomen dat deelnemers dreigementen gebruiken of proberen gevoelige of illegale informatie te verkrijgen. Sogeti voorziet ter plekke in het beluisteren van de challenge via een vertraagde audiostream.

Sogeti security dienstverlening

Sogeti heeft een uitgebreid aanbod aan securitydiensten op het vlak van ontwikkeling en implementatie van beveiligingsbeleid. Zoals Secure Development Life Cycle, (pentesten, Secure Code Review, awareness trainingen), identity- en toegangs-management voor systemen en applicaties en Security Information & Event Management (SIEM).

Sogeti geeft advies hoe mogelijke securityzwakheden voorkomen kunnen worden. Tevens voorziet Sogeti in zowel fysieke als virtuele beveiligde omgevingen, al dan niet in de cloud en gebaseerd op de meest recente wet- en regelgeving.

Meer informatie over deelname aan de Sogeti Social Engineering Challenge is beschikbaar via #SSEC2013 en mailadres security@sogeti.nl.

Over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur heeft het bedrijf een dominante positie op de Nederlandse markt. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van zijn opdrachtgevers. Het bedrijf streeft daarbij naar hechte en langdurige relaties met de opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl

Noot voor de redactie: neem voor meer informatie contact op met Jolanda Peek, 06-52327513.

  • Print
  • PDF