11
juni
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

VINT van Sogeti lanceert laatste rapport van Big Data vierluik

Het vierde onderzoeksrapport brengt Big Data van hype naar praktijk

Perscontact   : Sogeti   Nederland B.V. – Jolanda Peek
Telefoon       : (31)6   52327513
Mail              : jolanda.peek@sogeti.nl

 

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti presenteert vandaag tijdens het jaarlijks VINT symposium zijn laatste rapport in de reeks van vier onderzoeksrapporten over Big Data. In dit vierde rapport ‘Uw Big Data-potentie: The art of the possible’ staat de praktische implementatie van Big Data centraal. Het rapport bevat tien concrete vragen, antwoorden en een checklist die organisaties helpen te profiteren van grote hoeveelheden beschikbare data. De spiegel die wordt voorgehouden richt zich op organisatorische en technische competenties. Precies een jaar geleden lanceerde VINT zijn eerste Big Data rapport op het VINT symposium in het Spant! te Bussum. Nu wordt de serie van vier rapporten afgesloten. Tegelijkertijd kondigt het Verkenningsinstituut de aftrap aan van vier nieuwe onderzoeksrapporten over ‘Internet of Things’; Het koppelen van apparaten aan het internet. Met deze ontwikkeling explodeert de groei van data.

Tien vragen en antwoorden om data optimaal te benutten 

Business transformatie, technische verbeteringen en de inzet van nieuwe technieken zijn voorwaarden voor de ontwikkeling van een datagedreven organisatie. Dit Big Data rapport bevat tien vragen en antwoorden die organisaties helpen data in te zetten voor meer groei, winstgevendheid en aandeelhouderswaarde. De volgende tien vragen staan centraal:

1)    Waarom Big Data Intelligence?

2)    Welke nieuwe inzichten mag ik verwachten?

3)    Wat leveren deze nieuwe inzichten op?

4)    Welke competenties moet een organisatie in huis hebben?

5)    Hoe richten Big Data pioniers hun datamanagement- en ICT-functie in?

6)    Hoe zijn gestructureerde en ongestructureerde data te mengen?

7)    Welke nieuwe technologieën zijn nodig?

8)    Hoe ziet de stip op de horizon eruit?

9)    Wat betekent de inzet van Big Data organisatorisch?

10)  Hoe te werk te gaan in de dagelijkse praktijk?

VINT geeft antwoord op deze vragen en doet verder een aantal aanbevelingen.

“Een one-size-fits-all aanpak voor Big Data bestaat helaas niet. Onze tien vragen en antwoorden plus bijgeleverde checklist geven inzicht in de basis ingrediënten om Big Data potentie aan te boren. Zelfs relatief data-arme organisaties weten hun Big Data potentie te benutten. Zo heeft Nike de fuleband ontwikkeld. Een draagbare computer ingebed in hun sportkleding en –schoenen”, zegt Menno van Doorn, directeur van VINT.

VINT symposium 2013 in teken van ‘Internet of Things’

Vandaag vindt het jaarlijkse VINT symposium plaats. Dit inmiddels 17e symposium staat in het teken van ‘Internet of Things’. Het koppelen van apparaten aan het internet zet de wereld van consumenten, bedrijven en overheid op zijn kop. In 2020 zijn naar verwachting 50 miljard apparaten gekoppeld aan het internet. In deze wereld waarin alles en iedereen is verbonden, explodeert de groei van data. Het compleet nieuwe netwerk van informatie biedt de samenleving nieuwe kansen. Op dit symposium kondigt VINT een nieuwe reeks onderzoeksrapporten aan, met de voorlopige titels ‘Internet van business kansen’, ‘Wearable computers’, ‘Sensors, robots & industries’ en ‘Urban environments’. VINT van IT-dienstverlener Sogeti verwelkomt meer dan 800 bezoekers op het symposium.

Big Data vierluik

Deze laatste onderzoeksnotitie van VINT maakt deel uit van een vierluik over Big Data. De auteurs Jaap Bloem, Menno van Doorn, Sander Duivestein, Thomas van Manen en Erik van Ommeren hebben dit rapport tot stand gebracht. Het Big Data rapport ‘Uw Big Data-potentieel: the art of the possible” is gratis te downloaden via http://bit.ly/BD4vint.

Met de reeks van vier onderzoeksrapporten schept VINT helderheid over het nut van Big Data door ervaringen en visies in perspectief te presenteren. Onafhankelijk en voorzien van concrete voorbeelden. Een overzicht van de vier rapporten:

Rapport 1 – Helderheid creëren met Big Data – Dit rapport geeft een definitie van Big Data. En vertelt wat de verschillen zijn met andere dataclassificaties. Verder gaat het rapport in op de mogelijkheden van Big Data. Publicatie heeft plaatsgevonden in juni 2012.
Rapport 2 – Big Social – Deze tweede onderzoeksnotitie geeft antwoord op de vraag hoe organisaties het gedrag van mensen voorspellen met behulp van Big Data en social analytics. Dit rapport is eind november 2012 gepubliceerd.
Rapport 3 – Big Data & Privacy  Deze onderzoeksnotitie biedt organisaties een handvat voor de spelregels van privacy rondom het gebruik van Big Data. Dit rapport is in maart 2013 verschenen.
Rapport 4 – Uw Big Data-potentieel: the art of the possible – In dit laatste rapport staat de praktische implementatie van Big Data centraal. Vandaag is dit rapport gepubliceerd.

Over VINT

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van IT-dienstverlener Sogeti doet elk jaar onderzoek naar belangrijke technologische ontwikkelingen. Afgelopen jaren heeft VINT onderzoek gedaan naar Open-Source innovatie en Crowdsourcing (2006), social media (2008), de crisis en paradigmaverschuiving (2010) en het App Effect (2012). VINT is opgericht in 1994 en heeft inmiddels meer dan 10 boeken en een groot aantal  videoproducties gepubliceerd.

Over Sogeti Nederland B.V.

Sogeti is gespecialiseerd in het ontwerpen, bouwen, implementeren en beheren van ICT-oplossingen. Op het gebied van testen en architectuur heeft het bedrijf een dominante positie op de Nederlandse markt. Sogeti levert met gepassioneerd ICT-vakmanschap een bijdrage aan het resultaat van zijn opdrachtgevers. Het bedrijf streeft daarbij naar hechte en langdurige relaties met de opdrachtgevers. Hierdoor dragen de ICT-oplossingen van Sogeti structureel bij aan de strategische doelstellingen van klanten. Meer informatie over Sogeti is te vinden op sogeti.nl en op werkenbijsogeti.nl.

Noot voor de redactie

Neem contact op met Jolanda Peek, 06-52327513 of jolanda.peek@sogeti.nl voor meer informatie.

 

  • Print
  • PDF