31
juli
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

WK Voetbal 2014 grootste live videostreaming sportevenement tot nu toe

Wedstrijd Nederland-Argentinië met 6,9 Terabits per seconde de match met het hoogste videostreamingvolume van het WK voetbal

Amsterdam, 31 juli 2014 – Tijdens het WK voetbal in Brazilië zijn de live videostreams van de wedstrijden verzorgd door Akamai, het leidende cloudplatform voor het afleveren, optimaliseren en beveiligen van online content en bedrijfsapplicaties. Daarbij werd de halve finale tussen Nederland en Argentinië op woensdag 9 juli het meest online door kijkers over de hele wereld gevolgd, met als gevolg de hoogste piek in het videoverkeersvolume tijdens het hele WK: 6,9 Terabits per seconde (Tbps). Ter illustratie: dit staat gelijk aan het volume van meer dan 1 miljoen televisiekijkers tegelijkertijd.

Het WK voetbal in Brazilië is tot nu toe het grootste live sportevenement waarvoor Akamai de videostreaming verzorgde. Eerder deed het bedrijf dat ook al tijdens de Olympische Spelen in Londen en Sotchi. Tijdens het WK werkte Akamai samen met ruim 50 omroeporganisaties om de videobeelden van alle 64 wedstrijden te streamen naar apparaten en kijkers over de hele wereld. In buurland Duitsland waren dat onder andere de ARD en ZDF, waar kijkers de wedstrijden zowel on-demand als live online konden volgen. Daarbij werd 1/6e van de videostreams bekeken op mobiele toestellen. De halve finale tussen Duitsland en Brazilië was de wedstrijd die daar het meest online werd bekeken, waarbij op zeker moment 646.000 gebruikers gelijktijdig de videostreams ontvingen.

Wereldwijde streamingpieken
Akamai heeft tijdens het hele WK de pieken in het totale videostreamingverkeer gemeten. De absolute topper was de halve finale tussen Nederland en Argentinië op 9 juli, waarbij een record van 6,9Tbps werd bereikt. Dit is het hoogste videostreamingvolume dat Akamai tot nu toe bij een live sportevenement heeft gemeten. Van het Belgische elftal was de wedstrijd met het hoogste videostreamingvolume de match tegen de VS op 1 juli, met 5,7Tbps.

De finale tussen Duitsland en Argentinië op 13 juli bereikte 6,6Tbps, terwijl tijdens de halve finale Duitsland – Brazilië op 8 juli 5,8Tbps werd behaald. Deze laatste wedstrijd heeft ook bijgedragen aan de hoogste piek in het totale dataverkeer die tot nu toe is waargenomen op het Akamai Intelligent Platform: 23Tbps.

Een compleet overzicht van de gemeten piekvolumes van alle WK-wedstrijden is te zien op http://www.akamai.com/html/ms/akamai-delivers-online-streaming-performance.html.

Overzicht van de bereikte piekvolumes tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het WK:

 • Nederland – Spanje (vrijdag 13 juni): 3,4Tbps
 • Nederland – Australië (woensdag 18 juni): 3,2Tbps
 • Nederland – Chili & Australië – Spanje (maandag 23 juni): 3,56Tbps
 • Nederland – Mexico (zondag 29 juni): 4,27Tbps
 • Nederland – Costa Rica (zaterdag 5 juli): 3,64Tbps
 • Nederland – Argentinië (woensdag 9 juli): 6,87Tbps
 • Nederland – Brazilië (zaterdag 12 juli): 2,97Tbps

Overzicht van de bereikte piekvolumes tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels tijdens het WK:

 • België – Algerije (dinsdag 17 juni): 2,2Tbps
 • België – Rusland (zondag 22 juni): 1,85Tbps
 • België – Zuid Korea & Algerije – Rusland (donderdag 26 juni): 2,17Tbps
 • België – VS (dinsdag 1 juli): 5,68Tbps
 • België – Argentinië (zaterdag 5 juli): 2,88Tbps

Over Akamai
Akamai is een vooraanstaand leverancier van cloud diensten voor het afleveren, optimaliseren en beveiligen van online content en bedrijfsapplicaties. De kern van de Akamai-oplossingen is het Akamai Intelligent Platform, dat zorgt voor betrouwbaarheid, veiligheid, inzicht en expertise. Akamai neemt de complexiteit weg rond verbindingen in een steeds mobielere wereld, het 24/7 voorzien in consumentenbehoeften en zorgt ervoor dat organisaties de cloud veilig kunnen inzetten. Meer informatie over hoe Akamai het tempo van innovatie in een ‘hyperconnected’ wereld versnelt, is te vinden op: www.akamai.nl, of blogs.akamai.com.

Contactpersonen voor de pers
MCS, Akamai Persdesk, tel. 023 – 562 82 08, e-mail akamai@mcspr.nl

 

 

 • Print
 • PDF