Schiphol-Rijk,
21
juni
2016
|
14:51
Europe/Amsterdam

Zonder smartphone op vakantie? Bijna vier op de tien Nederlanders ziet dat wel zitten, volgens onderzoek Intel Security

E-mail, sociale media en geo-tagging zijn veiligheidsrisico’s voor de consument op reis

Nieuwsfeiten:
 • Onderzoek Intel Security verschaft inzicht in ons digitaal gedrag tijdens vakantie
 • Vier op de tien Nederlanders tussen 21 en 40 jaar wilden het afgelopen jaar wel eens een vakantie zonder internet; onder de Nederlanders tussen 41 en 54 jaar was dit slechts een kwart
 • De meeste Nederlanders willen op vakantie toch af en toe kunnen internetten; van de respondenten die het wel eens zonder hebben geprobeerd, bleek bijna de helft (44%) dit uiteindelijk toch niet vol te houden
Klik voor grote versie
infographic
Deel deze infographic via social media of op uw site

Om inzicht te krijgen in het internetgebruik van consumenten tijdens vakantie en de veiligheidsrisico’s die daarbij op de loer liggen, heeft Intel Security een internationaal onderzoek uitgevoerd: “Digital Detox: Unplugging on Summer Vacation”. Uit de enquête blijkt dat Nederlanders tussen 21 en 40 jaar minder opzien (40%) tegen een vakantie zonder internet dan Nederlanders tussen 41 en 54 jaar. Daarvan heeft namelijk slechts een kwart (24%) het afgelopen jaar een internet-loze vakantie overwogen. Van de respondenten die een vakantie zonder internet van plan waren (in totaal een derde), is het uiteindelijk iets meer dan de helft (56%) ook echt gelukt; 42% is slechts gedeeltelijk in hun voornemen geslaagd. Een ander opmerkelijk resultaat is dat bijna vier op de tien Nederlanders (38%) laat weten hun mobiele telefoon wel thuis te willen laten als ze op vakantie gaan.

Diegenen die erin in zijn geslaagd om tijdens de vakantie te ‘unpluggen’, hebben zich onder andere onthouden van het lezen/beantwoorden van werk-gerelateerde e-mails (54%). Een iets lager aantal (51%) bleef weg van sociale media of maakte daar minder gebruik van (39%). Als belangrijkste reden om toch ook op vakantie online te zijn, noemt bijna de helft (48%) de wens om bereikbaar te zijn in noodgevallen. Verder willen we op vakantie vooral in contact blijven met familie (40%) en vrienden (29%). Ruim een kwart (27%) waagt zich tijdens de vakantie aan online of mobiel bankieren.

Slimme cybercriminelen proberen te profiteren van het feit dat we op vakantie minder alert zijn. Ze maken misbruik van het feit dat onze aandacht voor menselijke en technologische kwetsbaarheden dan verslapt. Zo proberen ze zich toegang te verschaffen tot onze apparaten en de gevoelige informatie die zich daarop bevindt. Dit wordt mogelijk gemaakt door onbeveiligde smartphones, laptops en zelfs wearables, maar ook het ondoordacht gebruik van sociale media vormt een risico. Daarbij checkt slechts 29 procent van de Nederlanders op vakantie altijd of de internetverbinding wel veilig is; 37 procent laat dit afhangen van de noodzaak en 33 procent denkt er niet eens over na.

In de huidige wereld van cybercriminaliteit is waakzaamheid geboden. Iedereen zou daarom voorzorgsmaatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun vakantie wordt verpest door gestolen of verloren persoonlijke data.

“Consumenten vertrouwen op technologie om contact te houden, tijdens het werk, thuis en natuurlijk ook op vakantie,”, zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij Intel Security. “Op vakantie zijn we te snel geneigd om gevoelige privégegevens via gratis internetverbindingen te verzenden en op te vragen, zonder even stil te staan bij de mogelijke risico’s. Daarom is het heel belangrijk dat vakantiegangers goed blijven nadenken en zich digitale gewoontes eigen maken die veilig zijn.”

Relaxed op reis

 • 63 procent van de internetloze Nederlanders zegt dankzij het ‘unpluggen’ een leukere vakantie te hebben gehad, onder andere omdat ze minder last hadden van stress (40%) en meer aandacht hadden voor hun vakantieomgeving (45%).
 • 35 procent is van mening dat zij hierdoor een hechtere band hadden met de mensen waarmee ze op vakantie waren.
 • Voor 7 procent zorgde het ontbreken van een internetverbinding juist voor meer stress.

Time-out

 • In een wereld die maar doordendert, is het moeilijk om tijdens de vakantie niet toch éven online te gaan. Desalniettemin zegt een derde van de Nederlanders het een week of langer zonder e-mail uit te kunnen houden, terwijl 30 procent zeven dagen of meer zonder sociale media kan.
 • 22 procent van de mensen die op vakantie gebruikmaken van internet, checkt de hele dag regelmatig hun e-mail. Eén keer per dag e-mail checken doet de helft (51%).
 • Een weekje ‘unplugged’ op vakantie gaan wordt als positief ervaren door een meerderheid van de ondervraagde consumenten in Nederland, Australië, Brazilië, Canada Frankrijk, India, Spanje, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Consumenten uit Japan, Singapore en Duitsland willen juist liever niet zonder telefoon- of internetverbinding op vakantie.

Tips om de veiligheidsrisico’s op vakantie zo veel mogelijk te beperken:

 • Zet niet alles op sociale media - uren op het vliegveld wachten tot het toestel vertrekt naar je vakantiebestemming, is oersaai. We komen dan al snel in de verleiding om allerlei berichtjes op sociale media te zetten via onze mobiele toestellen. Of je nu ergens ‘incheckt’ of een selfie post met die coole nieuwe zonnebril: criminelen kunnen aan de hand van je activiteiten op sociale media precies zien waar je je bevindt en maken daar misbruik van.
 • Wees voorzichtig met delen - we zijn er dol op om alles wat we doen te delen met vrienden en familie, maar het is niet slim om op sociale media aan te kondigen wanneer en waar je op vakantie gaat, want dat kan het inbrekersgilde ook zien. Zet die zonnige vakantiefoto’s dus pas op Facebook als je weer thuis bent.
 • Pas op met WiFi en Bluetooth - mobiel internet kan een dure grap zijn in het buitenland, maar WiFi en Bluetooth zijn ingrediënten voor een potentiële ramp. Onbeveiligde WiFi-verbindingen en Bluetooth-apparaten zijn voor cybercriminelen een open toegangspoort naar je persoonlijke informatie. Wees vooral voorzichtig met mobiel bankieren en zorg ervoor dat je mobiele toestel gratis draadloze netwerken zoals ‘cafewifi’ weer snel vergeet als je het terras verlaat.
 • Houd je accounts in de gaten - wees alert op verdachte banktransacties. Als je je bankrekening niet zorgvuldig controleert, zou het zomaar kunnen dat criminelen al een hele tijd toegang hebben tot je rekening, zonder dat je daar erg in hebt.

Onderzoeksmethodologie

In maart 2016 heeft MSI International in opdracht van Intel Security wereldwijd online-onderzoek gedaan onder 13.960 consumenten van 21 tot 54 jaar, gelijkmatig verdeeld op geslacht.

Meer informatie:

 • Meng u in de discussie op sociale media met de hashtag #unplugging.
 • Ga naar de Facebook-pagina van Intel Security en het McAfee Security Advice Center voor meer informatie over de nieuwste dreigingen voor consumenten en tips voor veiligheid online.

Over Intel Security
Intel Security zet zich met zijn McAfee-lijn van producten in om de digitale wereld veiliger en zekerder te maken voor iedereen. Kijk voor meer informatie op www.intelsecurity.com. Intel Security is een divisie van Intel.

Contactpersonen voor de pers
MCS PR, Intel Security Persdesk, e-mail intelsecurity@mcspr.nl, tel. 023 - 562 8208.

OPMERKING: McAfee en/of andere merken van McAfee in dit document zijn gedeponeerde handelsmerken van McAfee, Inc. en/of haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en/of andere landen. McAfee-rood in samenhang met beveiliging is een kenmerk van producten van het merk McAfee. Alle andere gedeponeerde en niet-gedeponeerde handelsmerken in dit document zijn het eigendom van hun respectieve eigenaren. © 2009 McAfee, Inc. Alle rechten voorbehouden.